Lze k úhlové brusce použít přívodní kabel s oddělitelnou vidlicí?
Václav Třetí:
Citace: ACEOF ACES 27.11.2020, 14:38
Já nepochybuji, v přívodu ke spotřebiči tř. II už jsou vodiče, které mají nebezpečné napětí nebo ho mít mohou, bude-li v tom přívodu navíc i zeleno/žlutý vodič, který není připojený na vodivé části spotřebiče tř. II, tak to podle mého názoru bezpečnost nezhorší.
Přesně v tom je ale kámen úrazu. Jeden kutil či osoba, která sice ví, že zeleno/žlutý nemá v tomto spotřebiči nikam připojovat, ale dá tam třížilovou šňůru. Pak přijde druhý kutil ten to neví a začne přemýšlet, kam by ten zeleno/žlutý vodič připojil, když tam zůstal volný. V tom okamžiku začnou vznikat nebezpečné konstrukce, mnohdy i hodně kuriozní, kdy se bezpečnost zhorší nebo dojde na nefunkčnost zařízení a padání chráničů.
Už jsem takových prapodivností viděl hodně a proto říkám, že tam patří to, co tam dává výrobce a nic jiného. Všechny další úvahy o prospěšnosti vodiče PE u spotřebičů ve dvojité izolaci podporující funkci RCD nebo AFDD jsou zbytečné a mnohdy nesmyslné. Kdo si kdy přiskřípl dva až tři metry dlouhý přívod k vrtačce nebo brusce pod kobercem? Nehledě na to, že koberec spíše vzplane od oharků z brusky než elektrickou cestou. takže AFDD stejně v tomto případě nic nezachrání.
Zdeněk Dančák:
Mě to pro objasnění stačí. Pokud bych si měl měnit kabel, zachovám počet žil a budu řešit zbylá rizika prevencí. Díky.
Koberec v dílně je nereálný, ale asi tím bylo míněno to, že pro určité situace, by to mohlo dávat smysl. Z mé zkušenosti se mi podařilo kabel několikrát natavit tak, že kabel od spotřebiče lehl na ještě rozžhavený kov po svařování. Když se kabel propálí, tak na svařenci, samozřejmě ocelovém můžete mít zavlečené L nebo N, protože v kabelu nic jiného správně být nemá. Skřípnout na dílně kabel do nějaké ocelové konstrukce, přejet ho ele. vysokozdvižkou s tvrdými koly (celkem 3tuny), nebo ho něčím přeříznout (okružní pilou), přerazit také není tak nereálné. Při bouracích pracích se také občas poštěstí, že se kabel poškodí padající cihlou apod. No situací, kdy kabel více žvýknete je hodně, většinou to souvisí s nepořádkem na pracovišti.
Spotřebičem třídy II jsem už také 2x přerušil kabel ve zdi. Jedenkrát jsem flexou s diamantovým kotoučem řízl dvě fáze, takže na kovové převodovce byla určitě zavlečená fáze (ale jen krátkodobě). A jednou bouracím kladivem jsem rozsekl kabel, také mělo kovovou přední část. Pracuji ale vždy v kožených rukavicích, takže mě to nikdy nekoplo a vždy reágovaly pojistky.
Jo spotřebič třídy II je bezpečný (pokud nepřekonáte jeho IP ochranu - fén ve vodě), nebo si nezavlečete napětí z vnějšku. Proto bych netvrdil, že se vám na jeho vnější kovové části nemůže objevit napětí díky tomu, že není spojeno s PE :-)
ACEOF ACES:
Citace: Václav Třetí 28.11.2020, 01:26
... Jeden kutil či osoba, která sice ví, že zeleno/žlutý nemá v tomto spotřebiči nikam připojovat, ale dá tam třížilovou šňůru. Pak přijde druhý kutil ten to neví a začne přemýšlet, kam by ten zeleno/žlutý vodič připojil, když tam zůstal volný...
Pak přijde třetí a tím spotřebičem poškodí kabel ve zdi.
Václav Třetí:
Citace: Zdeněk Dančák 28.11.2020, 11:05
Mě to pro objasnění stačí. Pokud bych si měl měnit kabel, zachovám počet žil a budu řešit zbylá rizika prevencí ... Proto bych netvrdil, že se vám na jeho vnější kovové části nemůže objevit napětí díky tomu, že není spojeno s PE
Základ bezpečné práce je prevence, pořádek na pracovišti, myslet při práci na tu práci (a ne na ženský) a prověřit si pracovní plochu třeba na ty zazděné kabely a případně trubky.
Jiří Schwarz:
Absolutně bezpečné nebude nikdy nic.
Jde o to minimalizovat rizika, poučit se z chyb, které se staly nejen nám, ale i druhým
Seriozní výrobce ví proč udělal právě tak, jak to udělal
Viděl jsem co dokáže nepozornost při sekání trávy elektrickou sekačkou, jak se poškozený kabel s obnaženými konci vodičů stačí namotat na rotor motoru během toho zlomku vteřiny, než se motor zastaví
- bude bezpečnější mít motor spojený s přes PE vodič s ochranným zemním PE potenciálem aby zareagoval jistič kdyby se na "kostru" dostalo fázové napětí?
- nebo naopak budeme za nebezpečnější považovat stav, který nemůžeme vyloučit, když se ochranný vodič přeruší a fázový ne a přivede nebezpečné napětí na "kostru"?
P.S. a pokud někdo bude rozmotávat ten poškozený kabel a neodpojí si to od přívodu, není to o bezpečnosti spotřebiče, ale o absenci zdravého selského rozumu
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana