Lze k úhlové brusce použít přívodní kabel s oddělitelnou vidlicí?
Láslo Kečkemét:
(poklona) za fotku. Marně jsem ji hledal mezi mnoha uloženými fotkami, přestože vím že ji tam mám několikrát uloženou také.
Citace: Kamil Novák 25.11.2020, 09:37
Zákaz výměny vidlice je pouze u předmětů II.tř. a u prodlužovacích přívodů.
U spotřebičů I.tř. to není problém. Taky asi proto se samotné vidlice prodávají ... ;)
Jsem rád že tato informace zde zazněla. Beru ji jako tečku za celou diskusí.
Peter Lovacký:
Citace: Kamil Novák 25.11.2020, 09:37
Zákaz výměny vidlice je pouze u předmětů II.tř. a u prodlužovacích přívodů.
U spotřebičů I.tř. to není problém. Taky asi proto se samotné vidlice prodávají ... ;)
No dobre, ale keď ono sa dnes predáva naozaj hocičo...
https://www.Stavební bazar.cz/shop/Vidlice-plocha-s-ouskem-bila/5808223/artikl.html
https://e-shop.bohemia-design.com/p-673/zastrcka-vidlice-plocha-bila
Mne sa nepozdáva hlavne to, že keď si už raz výrobca dá tú námahu a osadí na svoj výrobok zaliatu vidlicu s dajakými vlastnosťami (materiál, krytie, odolnosť), tak prečo by mal pri uvedení na trh pre svoj výrobok vyhlásiť zhodu rovno aj na všetky možné iné druhy rozoberateľnýc h vidlíc...a v princípe tak znížiť kvalitu a výhody zaliatej vidlice
Predovšetkým z pohľadu výrobcu ktorý deklaruje určité vlastnosti svojho výrobku mi to veľmi nedáva logiku, že si s jeho výrobkom počas jeho užívania môže robiť kto chce čo chce...a čo odborný servis, vymení poškodenú vidlicu za lacnú náhradu, či je povinný vymeniť celý prívod aby zachoval pôvodné vlastnosti výrobku?
Zdeněk Dančák:
Citace: Anonymus 17.11.2020, 20:49
To jako že odborníci řadí porušit všechna pravidla pro spotřebiče tř. II a zavedou potenciál PE pod kryt, nebo jim nevadí rozebiratelná vidlice? ?
Můžete mi někdo vysvětlit proč se to takto paušálně nesmí a v čem je nebezpečné zavést PE do spotřebiče třídy 2 a proč je zákaz použití rozebíratelné vidlice?
Přece vidlici nakonec zapojíte do rozebíratelné zásuvky, kde si můžete šáhnout na PE. Navíc vším pospojováním je potenciál PE běžně všude kolem vás. V čem je tedy problém? Zajímá mne to v kombinaci se standardní sítí TN-C-S s proudovým chráničem. Jsem jen laik, ale ze svého pohledu bych přítomnost PE v přívodním kabelu nevnímal jako zhoršení bezpečnosti, spíš naopak (při přeražení kabelu mám vyšší naději, že se podaří odpojit obvod, protože při použití chrániče mi stačí 0,03A mezi L a PE ... když je tam jen L a N, tak jistič 16A nějaký malý škrtanec nemusí poznat. Nebo když vám fén spadne do vody (vím, to může jen blb a souhlasím), tak chránič bude řešit až ty svodové proudy, které se dostávají mimo přístroj, třeba do vás. Pokud by uvnitř fénu byla "návnada" v podobě PE, tak těch 30mA, nebo aspoň jakákoliv část by si k němu tu cestu ve vodě našla určitě snáz. Stejně tak pokud něco (bourací kladivo, flexa) je vyrobeno bezpečně jako přístroj 2.třídy, tak samo o sobě by to nebezpečné být nemělo. Ale za určitých okolností (navrtání kabelu ve zdi) se vám na vnější kovové části (bouracího kladiva, flexy) může objevit potenciál, tak proč si ho neodvést pryč dřív (a vyrazit jistič, chránič) než to zjistíte sami dotykem?
Václav Třetí:
To je přesně ta zásadní chyba uvažování. Spotřebič, který je svojí vnitřní konstrukcí zabezpečen proti úrazu elektrickým proudem, tím, že je ve dvojité izolaci je zásadně bezpečnější, protože není závislý na kvalitě sítě ke které je připojen.
Láslo Kečkemét:
Citace: Václav Třetí 26.11.2020, 03:57
To je přesně ta zásadní chyba uvažování. Spotřebič, který je svojí vnitřní konstrukcí zabezpečen proti úrazu elektrickým proudem, tím, že je ve dvojité izolaci je zásadně bezpečnější, protože není závislý na kvalitě sítě ke které je připojen.
Naprosto správně.
To Dančák
Ještě si uvědomte například to, že se většinou jedná o velmi namáhané el. přístroje a hrozí zde ulomení (ukroucení) vodičů, včetně toho ochranného. Navíc jde o závadu která nemusí být na první pohled vidět a riziko úrazu se pak neskutečně zvedne. V tomto je ochrana tř. II o kousek dál, než tř.I .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana