Lze posoudit dle ČSN, že staré rozvody v bytě nevyhovují dnešní elektrifikaci?

<< < (3/6) > >>

Jan Hájek:
Jen takový dotaz:
K čemu je provozovateli elektrické instalace potvrzení, že byla považovaná v roce 1970, ještě než se narodil za bezpečnou?

Pokud se něco stane, bude soud zvažovat to, zda bylo nebezpečí známo a co se pro jeho odvrácení udělal.

Sice chápu, že kdo začal pracovat v 80 letech, je na normy, které tenkrát byly ani ne dvacet let staré  zvyklý, ale čas strašně letí.

Kdo z vás by se podepsal pod instalaci, která odpovídá normám z roku 1940?
A to není to o moc let starší.

Kamil Novák:
TO Lovacký : samozřejmě, že RZ musí obsahovat doporučení lhůty příští revize (čl.6.5.3.4)
A od toho přeci existuje NP22 k čl.6.5.2.1 nebo čl.3.6. v ČSN 33 1500 (tab.1) + změna Z3.
Já jsem se jen podivoval nad tím, že by lhůty měl určovat RT. Na základě čeho by to měl dělat? Že se domnívá? Jsem přesvědčený o tom, že "dojmologie" do práce RT nepatří. Soudím, že kdyby tvůrci norem, TNK, CAS (v ČR) a jiné instituce usoudily, že je zapotřebí zkrátit revizní lhůty podle nějakého časového klíče, tak by se to v nějaké normě již objevilo.
PS : samozřejmě že v závěrečném poučení u starých instalacích doporučuji provedení rekonstrukce (dle čl.6.5.3.3),  ale nedovolil bych si na základě svého mínění sám zkrátit revizní lhůtu. A to jednoduše proto, že bych to neměl čím vyargumentovat .

TO Anonymus :
1) nevzpomínám si, že bych se kdy někde dočetl cokoli o předpokládané životnosti nějakého instalačního materiálu.
2) kvalitu izolace lze prověřit měřením určitě lépe než pohledem,
3) nevím u kolika revizních závad píšete, že to a to je špatně, protože jste o tom přesvědčen. Já se držím zejména norem a např. v čl.6.1.2 ČSN 33 1500 je jasně uvedeno, že musím uvést, s jakým ustanovením normy nebo jiného předpisu je v rozporu. 
4) kdybych chtěl být jízlivý, tak bych se zeptal proč právě 25 let?  ;)

Sečteno a podtrženo - jsem přesvědčený, že RT není od toho, aby se "domníval" nebo si "myslel".
On má především posuzovat stav s požadavky předpisů a to platných v dané době.

Jiří Schwarz:
Citace: Kamil Novák  17.11.2020, 20:53

... nevzpomínám si, že bych se kdy někde dočetl cokoli o předpokládané životnosti nějakého instalačního materiálu.
...

Také zajímavý paradox - jsou komponenty, které nemohu použít pro výrobu, protože "nejsou nové",  ale když už je něco někde použito, neřeší se jakou to má předpokládanou životnost a kolikrát je překročena...

Kamil Novák:
Citace: Jan Hájek  17.11.2020, 09:35

Jen takový dotaz:
K čemu je provozovateli elektrické instalace potvrzení, že byla považovaná v roce 1970, ještě než se narodil za bezpečnou?
Pokud se něco stane, bude soud zvažovat to, zda bylo nebezpečí známo a co se pro jeho odvrácení udělal. 

Honzo, dokud bude existovat poznámka k čl.6.5.1.2 v ČSN 33 2000-6 ed.2 : Citace

Dosavadní instalace mohou být v provedení odpovídajícím předchozím vydání IEC 60364 (resp. národních pravidel a předpisů),  které platily v době projektování a zřízení. To však nutně neznamená že jsou nebezpečné
,  pak je manévrovací prostor RT ohledně starých instalací prakticky nulový.
Neznamená to, že se mi to líbí, ale je to tak.  :-\

Ohledně soudů jsem naprosto v klidu. Málokterá instituce v ČR nefunguje tak, jako justice ..  (zle)
Ale to je už jiný příběh.  ??

Láslo Kečkemét:
Citace: Kamil Novák  17.11.2020, 20:53

Sečteno a podtrženo - jsem přesvědčený, že RT není od toho, aby se "domníval" nebo si "myslel".
On má především posuzovat stav s požadavky předpisů a to platných v dané době.

Ano, souhlasím. Nicméně i pokud konstatuji že instalace odpovídá době vzniku a může být nadále provozována jako bezpečná, mohu doporučit a také doporučím rekonstrukci, právě z víše zmiňovaných důvodů.
Zpravidla také naměřím snížené hodnoty u Izo. a přesto že jsou vyhovující, informuje mne to o degradaci izolace, nebo vlhkosti v kabelech, nebo krabicích a podobně. Gumová těsnění u přístrojů jsou zteřelá (krabice ,  světla a pod.)  Navíc už jsem zmiňoval že požadavky na bezpečnost rostou a hranici 25 let považuji osobně za takovou, kdy je dobré začít uvažovat o jejím posunutí.
K tomu abych napsal takové doporučení do revize přece nepotřebuji nic víc. Nebo by jste jako RT nedoporučil do koupelny doplnit proudový chránič, když nevíte jestli se můžete spolehnout na pospojení a tak dále? Měřením nedokážete přece odhalit úplně vše. Navíc mi norma na revize i říká že má, nebo mohu napsat doporučení, tak to prostě dělám.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana