Která značka LED žárovek mají stejnou životnost jako žárovka?
Vít Rotrekl:
Citace: Fuk Tomáš 12.11.2020, 19:49
Během 6.000 hodin jich třetina odešla? No to je pěkná bída.
No co si budem, žádná hitparáda to není, ale je to spotřební materiál za asi 60kč kus, nebo něco takovýho, takže nad tím nepřemýšlím.
MilanT:
U LEDek záleží hodně na chlazení, odvodu ztrátového tepla ze svítidla. Svítivé LED čipy velmi trpí při vyšší teplotě při nevhodné konstrukci svítidla a odvětrání. Ztrátové teplo je totiž odváděno do hliníkového chladiče schovaného za plastovým obalem dané žárovky. Zkuste vzít do ruky jak je ten závit a plastová část horká, skoro jak u klasické žárovky asi, neporovnával jsem teploměrem. Nedávno jsem tak kuchal vadnou žárovku Vigan 9W z GME, je tam v sérii 15 LED čipů okolo 16-20 volt na každý. Ale ta žárovka na selhání asi měla nárok. Časté spínání na dámském WC, vydržela okolo 2 let, možná to z celkem 20 kusů byl zrovna nepovedený kousek už z výroby. Avšak LEDky mají oproti klasickým žárovkám pro mě jednu velkou výhodu, při prasknutí-selhání to aspoň neshazuje jistič. Selže jen žárovka a daný světelný okruh funguje dál. Samozřejmě je asi i možné narazit na mizerné typy, které i při dobrém chlazení selžou, tak jako tak asi i díky neúprosnému tlaku na snižování výrobních nákladů. Myslím si také, že většina lidí reklamaci neřeší a aby mohli hned svítit, tak si koupí novou žárovku.
František Šohajda:
Chlazení je stěžejní u LED žárovek.
Z praxe mám zjištěno, že v uzavřených svítidlech LEDka vydrží mnohem méně jak v otevřených krytech, kde proudí vzduch.
Zkoušeno několikrát se stejnými žárovkami ze stejné šarže !
Zdeněk Pikhart:
Led žárovky se musejí kupovat podle váhy. ?? Ty co nic neváží nemůžou mít kvalitní chlazení. I tak je to spotřební materiál a udávaná životnost občas neodpovídá realitě.
Emanuel Kocián:
Je potřeba chladit. Hlavně chladit. Nejvíc paradoxně odchází ty sofistikované LED žárovky, kde je (ještě) spínací proudový zdroj. Protože v tom jsou elektrolytické kondenzátory, které tradičně nejvíc trpí na teplo. Moderní čínské šmejdy jsou už bez proudového zdroje, fungují zkrátka na přímé síťové napětí a mají tak leda ochranu proti spínacímu přepětí (v lepší případě). A ty jsou paradoxně odolnější, víc a déle vydrží než ty sofistikované.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana