Jaký je správný průchod kabelů do skříňového ocelového rozvaděče?

<< < (5/6) > >>

pegas100:
Takže, jestliže se použije nemagnetická průchodka a sonapka (hliníková,nemag. nerez,plast)
tak je vše v pořádku?

Vlado Konrád:
Citace: Pavel_Tater  04.11.2020, 13:21

Existuje i trochu zajímavější a dražší systémové řešení - Roxtec - je to sice dražší, ale dá se z toho vymyslet a poskládat skoro cokoliv. (v létě kolega řešil průchodky pro napájení motoru 6kV 5,6MW 3mi jednožílami a poskládali jsme, nebo jsme dávali celé rámy pro halu pro HVDC linku -tam jsme použili i verzi s kožností připojení stínění,... je opravdu hodně možností.)

Jasne. Riešení je hafo. Membránové prechodky, HAUF prechodky, HSI prechodky. To s ukončovacou hlavou je ale najlacnejšie a jednoducho dorobiteľné priamo na stavbe. Materiál je do 10 Eur

Tomáš Žabka:
Jak tak na to koukám, tak v tom tak nějak jako technici plaveme, oslovil jsem kolegu co dělal na VUT a teď dělá někde ve výzkumáku, aby mi to vysvětlil. Zatím asi studuje jak mi to vysvětlit, abych to pochopil.
Po včerejším telefonátu byl výsledek takový, že materiál s dobrou elektrickou vodivostí (měď hliník mosaz) v podstatě asi produkuje vířivé proudy, princip kruhového magnetu na tyči z daného materiálu (magnet je bržděn). Snažil se mi to vysvětlit, že to je jakoby zkrat (magnetický nebo elektrický).
U feromagnetický ch materiálů dochází ke vzniku vířivých proudů, které to "železo" ohřívají. Určitě v tom asi hraje roli "mi" (daneho materialu) kde měď, hliník, mosaz ma kolem 1 a železo od 300 do 1000.
Raději se do toho nebudu dále moc zamotávat a počkám si na přednášku od kolegy, snad to pochopím na poprvé.

Jediné co mě tak trochu těší, je fakt, že nejsem jedinej kdo si danou problematiku nepamatuje ze školy.  :) :)

Jan Bocek:
SONAP, třmenová příchytka, často pojmenována jako "spona",  nebo prostě "sonapka".

Marně hledám, z čeho tato zkratka a slangový název vznikl......

Martin Procházka, Slaný:
Souhlasím s tvrzením, že závit okolo vodiče je zde špatně. Jak již bylo řečeno závitem okolo vodiče nebude procházet žádný magnetický tok, protože součin B.S je nulový.

Ten největší problém bude ten kousek materiálu mezi procházejícími vodiči s opačnými směry proudů, kde se sčítá (v rovině kolmé na vodiče) B od obou vodičů.

Budou vznikat vířivé proudy, a to jak v železe, tak v mědi, hliníku atp. Problémem je právě ta permeabilita, jelikož hloubka vniku vířivých proudů do materiálu je závislá na odmocnině 1/mi, a ještě k tomu je to B v materiálu kolem vodiče závislé na přímo úměrně na mi toho materiálu.

Tedy v železe se bude indukovat vyšší proud, a proudová hustota bude výrazněji posunuta k povrchu. Tak to vnímám já - pokud si myslím něco špatně, tak se rád poučím.  :)

Udělal bych závěr, že nejlepší bude mít průchod vodičů do rozvaděče přes supravodivou desku. S tím nemůže mít žádný revizák problém.  :D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana