Jaký se důvod uzemnění nulového bodu site TN-?
M. M.:
Citace: Pavel Ryšavý 27.10.2020, 13:39
Nezabije, ale musíte zajistit dokonalou izolaci sítě od země (v tomto případě v oblasti asi tak od Francie po Ural), a nejen izolaci, ale musíte i odstranit kapacity vedení.
Čili jak asi začínáte chápat, nelze-li provést zeměkouli z izolačního materiálu nezbývá než to provést jinak
S temi kapacitami mate pravdu, to jsem si dohledal na internetu a to je problem. Jde mi ale o to pochopit jak funguje zeme. Tak hypoteticky, pokud bych zil v dobe, kdy po zemi pobihali mamuti a neexistovalo by jedine elektricke zarizeni mimo memo generatoru stridaveho napeti a zopakoval bych muj experimet, ze bych drzel fazi a stal v mokre hline a nulovy vodic by nebyl zapojen, tudiz by se neuzavrel el. obvod, bylo by to pro me nebezpecne? Jaky proud by mnou protikal?
Jan Franěk:
Citace: M. M. 27.10.2020, 14:38
S temi kapacitami mate pravdu, to jsem si dohledal na internetu a to je problem. Jde mi ale o to pochopit jak funguje zeme. Tak hypoteticky, pokud bych zil v dobe, kdy po zemi pobihali mamuti a neexistovalo by jedine elektricke zarizeni mimo memo generatoru stridaveho napeti a zopakoval bych muj experimet, ze bych drzel fazi a stal v mokre hline a nulovy vodic by nebyl zapojen, tudiz by se neuzavrel el. obvod, bylo by to pro me nebezpecne? Jaky proud by mnou protikal?
To by záleželo třeba i na délce vedení od generátoru. Pokud by jste byl hned vedle a generátor by byl řádně izolovaný, tak samozřejmě nic. Je logické že pokud nedojde k uzavření okruhu, tak jim neprotéká žádný proud. To vás ve škole nenaučili?
Proto se dělá "strojený potenciál země" (v podstatě nulový potenciál = PE) aby se připravila cesta případnému poruchovému produ, která bude lepší než lidské tělo se s vým odporem. Proto se nebezpečné prostory uvádí pospojením na jeden potenciál, přizemňují se strojní zařízení a tak podobně. Ale i zde je to o mnoho složitější. Bavíme se pouze v teoretické rovině.
Domníval jsem se, že toto jsou naprosté základy a že škola vás tomuto naučí. PAk také nechápu proč vám to nevysvětlí například váš učitel, ale sháníte informace n internetu. TO je na tom naše školství opravdu tak nedobře? Z jaké jste školy? Můžete nám to prozradit? Kidně soukromě do zprávy zde v diskusích.
M. M.:
Citace: Jan Franěk 27.10.2020, 14:41
To by záleželo třeba i na délce vedení od generátoru. Pokud by jste byl hned vedle a generátor by byl řádně izolovaný, tak samozřejmě nic. Je logické že pokud nedojde k uzavření okruhu, tak jim neprotéká žádný proud. To vás ve škole nenaučili?
Proto se dělá "strojený potenciál země" (v podstatě nulový potenciál = PE) aby se připravila cesta případnému poruchovému produ, která bude lepší než lidské tělo se s vým odporem. Proto se nebezpečné prostory uvádí pospojením na jeden potenciál, přizemňují se strojní zařízení a tak podobně. Ale i zde je to o mnoho složitější. Bavíme se pouze v teoretické rovině.
Domníval jsem se, že toto jsou naprosté základy a že škola vás tomuto naučí. PAk také nechápu proč vám to nevysvětlí například váš učitel, ale sháníte informace n internetu. TO je na tom naše školství opravdu tak nedobře? Z jaké jste školy? Můžete nám to prozradit? Kidně soukromě do zprávy zde v diskusích.
Samozrejme vim, ze proud protika jen uzavrenym obvodem, to se uci i na zakladni skole. Chtel jsem se jen ujistit jestli toto plati i pro pripojeni proti zemi protoze zeme je trochu slozitejsi a nevim co se v ni odehrava. V prirode se vytvareji pozitivne a negativne nabite ionty a ty se proti sobe vybiji (vyboj blesku), tak jsem si myslel, ze ta faze me muze zabit treba kdyz bude v zemi dostatek opacne nabytych iontu. Nebo neco podobneho. Elektrina je nevyzpitatelna, tak se radeji ptam.
Václav Třetí:
Citace: M. M. 27.10.2020, 14:58
Elektrina je nevyzpitatelna
Když to berete takhle, tak studujte raději něco jiného.
Juraj Rojko:
Citace: M. M. 27.10.2020, 14:58
...zeme je trochu slozitejsi a nevim co se v ni odehrava...
Zdá se mi, že si to sám zbytečně komplikujete. Pro účely na které se ptáte považujte zemi za obyčejný vodič a máte po záhadách.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana