Musím přechodu na 3f příkon změnit všechny rozvody v bytě?
David1988:
V rámci rekonstrukce bytu chci změnit jistič na třífázový (3x20A).
Vždy když jsem hledal informace na internetu našel jsem info o tom, jak mám požádat distributora atd ...
To mi je ale celkem jasné - už mám i návrh smlouvy.
Čím si nejsem jistý a co bych si rád ověřil je, jak tato změna dopadne na rozvody v bytě? Musí se to všechno nechat vyměnit nebo se jenom přitáhne nějaký třífázový kabel pro indukci, pračku, myčku a zásuvky atd mohou zůstat, jak jsou (měď z roku 2007)?
Nevím úplně totiž, co to vlastně znamená to 3f připojení, jen jsem pochopil, že když chci indukci a klimu navíc oproti běžným spotřebičům tak že bude lepší to udělat ...
A chápu, že tam je v tom káblu místo tří pět kábliku vodičů, ale zásuvku jsem ještě neviděl takto zapojenou :-D...
A kdyby pak v budoucnu přišel nějaký velký pokrok a náročné spotřebiče, mohl bych jednoduše změnit už jen jistič na 3x25A?
Jiří Schwarz:
Spotřebič, který dnes funguje na 1 fázi, na ni bude fungovat dál. Je rozumné, když se šikovně rozdělí okruhy tak, aby byly pokud možno přibližně stejně zatížené fáze
Možná budete potřebovat jiný okruhový rozvaděč, záleží na to jaký máte dnes, jaká je tam rezerva...
Pro zkušeného elektrikáře by to neměl být problém, "legislativně" by to mělo být ošetřeno nějakým návrhem (zjednodušený projekt), výrobními podklady rozvaděče a revizní zprávou
Rozvodak:
Citace: David1988 18.10.2020, 23:14
V rámci rekonstrukce bytu chci změnit jistič na třífázový (3x20A).
Vždy když jsem hledal informace na internetu našel jsem info o tom, jak mám požádat distributora atd ...
To mi je ale celkem jasné - už mám i návrh smlouvy.
Čím si nejsem jistý a co bych si rád ověřil je, jak tato změna dopadne na rozvody v bytě? Musí se to všechno nechat vyměnit nebo se jenom přitáhne nějaký třífázový kabel pro indukci, pračku, myčku a zásuvky atd mohou zůstat, jak jsou (měď z roku 2007)?
Nevím úplně totiž, co to vlastně znamená to 3f připojení, jen jsem pochopil, že když chci indukci a klimu navíc oproti běžným spotřebičům tak že bude lepší to udělat ...
A chápu, že tam je v tom káblu místo tří pět kábliku vodičů, ale zásuvku jsem ještě neviděl takto zapojenou :-D...
A kdyby pak v budoucnu přišel nějaký velký pokrok a náročné spotřebiče, mohl bych jednoduše změnit už jen jistič na 3x25A?
To musí na místě posoudit odborník.
Rozsah úpravy ER a případná výměna kabelu do bytu, výměna okruhového rozvaděče je potřeba obhlédnout, stejně jako stav stávajících rozvodů.
Pavel Horský:
Projektová dokumentace - provedení elektroinstala ce - výchozí revize. Nic více, nic méně. Je to stále dokola. Vytrhnutím byť jednoho článku z tohoto řetězce se pak může pěkně prodražit. A že na má slova došlo už tolikrát....li dská blbost je nekonečná..... ..
Jan Bocek:
Citace: Pavel Horský 19.10.2020, 10:34
Projektová dokumentace - provedení elektroinstala ce - výchozí revize. Nic více, nic méně.
Citace: Rozvodak 19.10.2020, 08:05
To musí na místě posoudit odborník.
Rozsah úpravy ER a případná výměna kabelu do bytu, výměna okruhového rozvaděče je potřeba obhlédnout, stejně jako stav stávajících rozvodů.
Pokusím se to trochu namodelovat.
Přijdu na místo a předpokládám, že nepředložíte žádnou dokumentaci stávajícího stavu.
Proto prohlídka rozvaděče, kde je elektroměr, pak bytová rozvodnice a rozvody po bytě. Nakreslím si zjednodušené jednopólové schéma stávajícího stavu a návrh nového. Provedu také nezbytná měření.
Pak se zaměřím na způsob instalace přívodního kabelu od elektroměru. Někdy se musí jednat se správcem domu. Pak zpracují výrobní dokumentaci a cenovou nabídku. Výsledkem bude smlouva o dílo. Zajistím firmu pro realizaci a technický dozor, pak předám s náležitostmi.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana