Jak se před rokem 1989 v panelácích navrhovalo jištění obvodů?
Václav Třetí:
Pokud vím, tak obdoba AGY vodičů v mědi neexistovala, protože měď vlivem síry v gumě oxiduje - zelená. Měděné vodiče v plochém provedení byly CYKYLo, CYKYLs nebo CYBY, tedy vše v dvouplášťové izolaci PVC.
Za války se vyráběly hliníkové vodiče typu AN a ANG průřezu 1,5qmm. Kdo se s tím setkal ve starých instalacích, tak mi jistě dá za pravdu, že tyto vodiče byly téměř nezapojitelné. Proto se později stanovil minimální průřez Al na 2,5qmm. Také se používal obvykle o jeden stupeň větší průřez na stejný účel (a proud) než u mědi, takže 1,5qmm nebyl třeba.
Citace: Rozvodak 05.10.2020, 23:24
Před lety jsem viděl stávající instalaci v jednom paneláku, rozvody laněnou dvojlinkou (měď) bílé barvy. Nulák měl z boku zelený pruh.
To byly vodiče CYR 2x1,5 nebo 3x1,5 určené pro rozvod světel v místech, kde se běžné kabely nevešly (zejména v omítce stropu). Bylo i provedení bez zeleného pruhu, to mělo být používáno do vypínačů. Nepracovalo se s těmito kabely nijak dobře, ovšem kutilové to uměli nalepit na zeď paneláku alkaprenem a přelepit tapetou!
Peter Lovacký:
Citace: Jiří Schwarz 05.10.2020, 12:29
Pokud bychom si zadali do Sichru parametry sítě na vstupu do objektu, reálné rozvody, jištění bytu,... tak by to i mohlo vyjít.
Citace: Jan Franěk 05.10.2020, 18:44
Jo, jo. Je to tak. ALe rozhodně to nelze paušalizovat.
Práve v Sichri to funguje len dosť teoreticky, bo keď si do toho programu dám aspoň kus realitu (3 vývody CYKY1,5ky z rozvádzača v "C" a v jednej vrstve), tak práve Sichr to nepustí a dosť straší s vysokými teplotami.... iné je to ale už rátať káble podľa ich zaťažovacích tabuliek a s ohľadom na projektovanú súdobosť, vtedy sa už skorej ukáže prečo CYKY1,5ka na 16A roky funguje a hneď nezhorí a ani sa nehreje na 160 stupňov
Petr Moravec:
Tak například u STM Teplice existovalo krátké období, asi tak rok, nepamatuji si, který to přesně byl, kdy se i zásuvkové obvody pokládaly kabely CYKYL 2×1,5, byly to ploché můstkové kabely s žílami těsně u sebe. A od roku cca 1976 do 1989 si pamatuji, že na Ústecku, Mostecku, a Teplicku se v panelové bytové výstavbě používala téměř výhradně měď. Tedy u Stavomontáží Teplice :-). S hliníkem jsem se setkal pouze jednou, byl to domov důchodců, v Teplicích dodnes si pamatuji, jak krásně se zapojovaly zásuvky kabelem AYKY 2B×4. to bylo opravdu za trest :-). Lidská práce tehdy nikoho nezajímala, byla totiž velmi levná, důležité bylo na důchodcích maximálně ušetřit.
David Holas:
Myslíte tedy že mohu stávající rozvod zanechat ? Popřípadě jen upravit pozice zásuvek ? Popravdě se mě nechce rozsekat cely byt.
Prvotní pohled na věc byla rekonstrukce koupelny a kuchyně který se udělají v TN-S pod chránič a zbytek bytu zůstane v TN-C . Ale pak jsem přišel že je to celé natažené ještě v té 1,5 ? .
Je tedy nějaký návrh řešení které by bylo schůdné?
Citace
Myslíte tedy že mohu stávající rozvod zanechat ? Popřípadě jen upravit pozice zásuvek ? Popravdě se mě nechce rozsekat cely byt.
Toto je opravdu mimo téma. Pokud nevíte o jaké jde, stačí se podívat do titulku.
"Jak se před rokem 1989 v panelácích navrhovalo jištění obvodů?"
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana