Jak se před rokem 1989 v panelácích navrhovalo jištění obvodů?
David Holas:
,
Chtěl bych doplnit svůj dotaz o přílohy:
Příloha 1: jedná se o část dokumentace která znázorňuje zapojení bytového rozvaděče. Je zde vidět jaké jištění na jaký kabel byl použit.
Příloha 2 : zde je zakresleno světlo vypínač a zásuvka tak jak je to na stěně, toto zapojení je použito téměř u každého světla vše taženo kabelem 1,5 .
V bytě probíhá částečná rekonstrukce koupelny a kuchyně kterou jsem chtěl již natáhnout dle norem a v rozvaděči rozdělit síť na TN-S-C s tím že se zde zachová zbytek stávající elektroinstala ce , je to takto možné ? Čím případně jistit stávající zásuvkový okruh a čím světelný se zásuvkami ? Oboje 10 A jističem ? Nebo si na zásuvky mohu dovolit 16A?
Dle průřezu a výpočtu je ta 1,5mm2 spíše něco mezi 1,5mm2 a 2mm2
Citace: David Holas 05.10.2020, 06:26
Vše je v mědi panelák je postaven v 89.
Od hodin do bytu vede kabel CYKY 2x6 do bytového rozvaděče kde jsou jističe 3x16A a 1x10A.
Veškeré rozvody jsou tedy dvouvodičově, což je v pořádku ale co mě v pořádku nepřijde, že je vše nataženo 2x1,5 a ve světelném okruhu je o několik zásuvek které jsou jsou ještě prapodivně zapojeny s vypínačem a světlem.
Jak je možné, že tenkrát i v dokumentaci měli napsáno zásuvky vodič Cu1,5, jistič 16A a světla vodič Cu1,5, jistič 10A + několik zásuvek (pod každým světlem)?
Jiří Schwarz:
Citace: David Holas 05.10.2020, 19:49
, ...V bytě probíhá částečná rekonstrukce koupelny a kuchyně kterou jsem chtěl již natáhnout dle norem a v rozvaděči rozdělit síť na TN-S-C s tím že se zde zachová zbytek stávající elektroinstala ce , je to takto možné ? Čím případně jistit stávající zásuvkový okruh a čím světelný se zásuvkami ?
...
Pro někoho je prostě PROJEKT sprosté slovo, které se nevyslovuje...
Pro podobné přestavby je dobré mít alespoň nějaký návrh, který nazveme zjednodušeným projektem.
Pokud se provádí rekonstrukce koupelny, kuchyně nebo obojího, je rozumně natahat nové okruhy podle stávajících norem, tedy především podle ČSN 33 2130, ed.3 a 33 2000-7-701, ed.2
- zásuvky kabely 3G 2,5 a jistit 16A
- světla 3G 1,5 (případně 5G 1,5 pokud je více okruhů v jednom "lustru") a jistit max. 10A
- samozřejmě použít proudové chrániče 30mA
- to už je zpravidla na nový okruhový rozvaděč
- ten je rozumné koncipovat tak, aby část rozvodů mohla zůstat v TN-C, ale aby byla vhodná rezerva pro případ dokončení rekonstrukce ve zbytku bytu
David Holas:
Ano, přesně takto se to chystám udělat.
Zajímá mě spíše co s tou starou části v rozvaděči, jedná se o zásuvkový okruh obývák zásuvkový okruh pokoj + ložnice a pak světelný okruh + zásuvky napojené v něm, zda použít stávající jištění ( nový 16A jistič) a nebo se řídit normou a dle kabeláže 1,5 použít pouze 10 A a doufat že to bude stačit ?
Citace: Jiří Schwarz 05.10.2020, 20:04
Pro někoho je prostě PROJEKT sprosté slovo, které se nevyslovuje...
Pro podobné přestavby je dobré mít alespoň nějaký návrh, který nazveme zjednodušeným projektem.
Pokud se provádí rekonstrukce koupelny, kuchyně nebo obojího, je rozumně natahat nové okruhy podle stávajících norem, tedy především podle ČSN 33 2130, ed.3 a 33 2000-7-701, ed.2
- zásuvky kabely 3G 2,5 a jistit 16A
- světla 3G 1,5 (případně 5G 1,5 pokud je více okruhů v jednom "lustru") a jistit max. 10A
- samozřejmě použít proudové chrániče 30mA
- to už je zpravidla na nový okruhový rozvaděč
- ten je rozumné koncipovat tak, aby část rozvodů mohla zůstat v TN-C, ale aby byla vhodná rezerva pro případ dokončení rekonstrukce ve zbytku bytu
Marek Laube:
Citace: Velký Bobeš 05.10.2020, 18:36
A co tam měli dát, když pro hliník byl nejmenší průřez 2,5? ::)
Napsal jsem to trochu zmateně s tím značením. Byly to měděné kabely, něco jako AGY, ale v mědi.
Rozvodak:
Citace: Marek Laube 05.10.2020, 20:47
Napsal jsem to trochu zmateně s tím značením. Byly to měděné kabely, něco jako AGY, ale v mědi.
Před lety jsem viděl stávající instalaci v jednom paneláku, rozvody laněnou dvojlinkou (měď) bílé barvy. Nulák měl z boku zelený pruh.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana