Jak se před rokem 1989 v panelácích navrhovalo jištění obvodů?
David Holas:
Vše je v mědi panelák je postaven v 89.
Od hodin do bytu vede kabel CYKY 2x6 do bytového rozvaděče kde jsou jističe 3x16A a 1x10A.
Veškeré rozvody jsou tedy dvouvodičově, což je v pořádku ale co mě v pořádku nepřijde, že je vše nataženo 2x1,5 a ve světelném okruhu je o několik zásuvek které jsou jsou ještě prapodivně zapojeny s vypínačem a světlem.
Jak je možné, že tenkrát i v dokumentaci měli napsáno zásuvky vodič Cu1,5, jistič 16A a světla vodič Cu1,5, jistič 10A + několik zásuvek (pod každým světlem)?
Jiří Schwarz:
Samostatně vedený kabel 3x 1,5mm2 Cu za jistých okolností může být jištěn 16A
Pokud bychom si zadali do Sichru parametry sítě na vstupu do objektu, reálné rozvody, jištění bytu,... tak by to i mohlo vyjít.
A pak jde také tak trochu o to, kdo byl investorem, jak moc tlačil na to, aby se moc neutratilo a dalo se to do provozu... (zle)
Jan Franěk:
A jste si jist tím, že nejde o pozdější úpravy? Nějak se mi to podle vašeho popisu úplně nezdá. Zkuste nějakou fotku.
Václav Třetí:
Byly doby, kdy se kolem roku 1990 skutečně zásuvky zapojovaly CY 1,5 qmm a jistily 16 A. Dodnes tyto rozvody jsou v provozu na mnoha místech a nebývá s nimi problém.
Zásuvka zapojená do světelného rozvodu je možná a může být přes spíneč nebo nemusí.
Marek Laube:
Mám pocit, že CYKY v té době asi ne. Nedávno jsem měnil rozvod v panelákovém starém jádru a ze stropu nad podhledem byly svedeny dva kabely tuším CGY (můstkové) a oba byly 2x2,5. Jeden na zásuvkový a druhý na světelný obvod jádra.
Tak že asi co měli po ruce, to tam dali.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana