Proc vybavi proudovy chranic pri zapojeni DRO?
ACEOF ACES:
Citace: Karlik Chalupak 03.10.2020, 22:16
Do jedineho (hlavniho) PE mustku v rozvadeci.
PE vodič na PE můstek, to je správně.
Citace: Karlik Chalupak 03.10.2020, 18:43
Vyreseno. Chyba byla v rozvadeci, ktery je po revizi. Problem byl v tom, ze zasuvkovy okruh 230v v garazi byl zapojen nasledovne:
L na jistic pod chranicem, N na N mustek za chranicem, PE vodic zapojen na N mustek pred chranicem. To same jsem objevil u svetel v garazi. Nechapu proc to takto udelali :-(.
...
Na mě to zapojení působí, jakoby bylo někde v obvodech za proudovým chráničem spojení nebo svod mezi N a PE nebo se zemí nebo s částí spojenou s PE nebo se zemí, aby proudový chránič nevybavoval. Je to závada, která se chová nevyzpytatelně a jestli to teď funguje, ještě neznamená, že závada zmizela, to je můj názor, ale mohu se mýlit.
Václav Třetí:
Citace: ACEOF ACES 04.10.2020, 13:34
Na mě to zapojení působí, jakoby bylo někde v obvodech za proudovým chráničem spojení nebo svod mezi N a PE nebo se zemí nebo s částí spojenou s PE nebo se zemí, aby proudový chránič nevybavoval.
To je jednou z možných příčin, určitě to nikdo rozumný neudělal záměrně, aby chránič nevybavoval, protože, ten bude naopak vybavovat při každém zatížení, protože proud vodičem N se bude nějakým způsobem dělit a část odcházet zemí nebo PE a dojde k rozvážení diferenciálníh o obvodu.
Nepravidelné a nelogické reagování chrániče může mít mnoho příčin, většinou jsou to vlhkost a chvění. Setkal jsem se s tím vícekrát a obvykle to byly například navlhlé vnitřní obvody v pračce (když se několk dní nepralo, bylo po problému) další kuriozní příčinou těchto problémů bylo chvění a zahřívání krytu motoricky ovládaných předokenních žaluzií sluníčkem a špatně namontovaný kovový vrchní kryt, který se zařezával do vodiče N a občas způsobil spojení s PE.
Také jsem se setkal s vadným chráničem, který reagoval již na rozdílový proud kolem 2mA a jiný, který reagoval zase na mechanické otřesy v rozvaděči - spadlý sousední jistič (který s ním nebyl elektricky spojený) a mechanické rázy způsobené stykačem.
Karlik Chalupak:
(poklona) za objasneni principu fungovani chranice bez vyuziteho N vodice.
Mohu se jeste optat, jak bude reagovat trifazovy proudovy chranic, kde by nebyl na strane spotrebice (trifazovy asynchronni motor) zapojen N vodic a z jedne faze by bylo pres jistic zapojeno male trafo 230/24V na osvetleni - nebude chranic vybavovat? A posledni otazka, nebylo by lepsi pouzit pro garaz (zasuvka 400V) proudovy chranic 30mA se zpozdenim typu A/G? (poklona)
Václav Třetí:
Pokud není k dispozici vodič N, je jediná možnost použít trafo 400/24V a zapojit primární vinutí mezi dvě fáze. Oba přívodní vodiče by měly být jištěny, doporučuji pojistky zapískované 5x20mm (s odpínací schopností 1,5kA) proudové hodnoty odpovídající příkonu trafa pro osvětlení.
Karlik Chalupak:
Citace: Václav Třetí 05.10.2020, 23:08
Pokud není k dispozici vodič N, je jediná možnost použít trafo 400/24V a zapojit primární vinutí mezi dvě fáze. Oba přívodní vodiče by měly být jištěny, doporučuji pojistky zapískované 5x20mm (s odpínací schopností 1,5kA) proudové hodnoty odpovídající příkonu trafa pro osvětlení.
Takze pokud bych si vzal privod pro osvetleni z jedne faze (samozrejme pres jistic/pojistku) a PE vodic, tak by chranic vybavil?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana