Proč je neuspořádaná kabeláž nazývaná právem hroznou instalací?

<< < (2/15) > >>

Jan Franěk:
Citace: Ižák Ctibor  27.09.2020, 17:22

Ja hovorievam mimo iné," ak robíš niečo, sprav to tak, aby si sa iným nehambil priznať, že je to tvoje dielo."

To jsou základní pravidla dobrého řemeslníka a to co ho odlišuje od ostatních. Zlatá slova.

Nicméně k věci. Ukládání kabelových vedení má svá pravidla. Od prostorového uspořádání, přehlednost, souběhy a křížení, značení, výběr kabelů vzhledem k VV a podobně.
mohu začít ČSN 33 2000-1 kde se praví něco o řemeslném provedení a dle vložených obrázků pokračovat dalšími normami.
 - špatný výběr kabelů  vzhledem k okolní teplotě
- špatné uspořádání a křížení kabelů, nepřehlednost
- špatné kabely bez další ochrany vzhledem k hlodavcům a dalším podobným vlivům
- Prodlužovačka není k tomuto určená, nepatří na hořlavý a přesušený trám, navíc s vrstvou hořlavého prachu, pavučin a tak dál
- upevnění výcenásobné zásuvky nesplňuje předpisy na řádné a bezpečné upevnění přístrojů
- zdroje hrozí vznícením, obzvlášť v létě, kdy může teplota pod střechou stoupnout klidně k 50-70 °C, navíc se tím výrazně zkracuje jejich životnost
- zkrácení životnosti a montáž na hořlavý podklad, je problém i dalších el. přístrojů
- Není poznat jak daleko jsme od hromosvodu a tedy jak jsme zde na tom s ochranou před bleskem a přepětím. Troufám si tvrdit že taky velmi špatně

To jen na první pohled z fotek které mi ani nejdou zvětšit. Domnívám se že bych po obhlídce mohl vyjmenovat cca 6 článků různých norem, a napsat je do revize.
Nicméně se domnívám že by to dotčené lidi příliš nezajímalo, stejně tak jako člověka který si říká elektrikář a který to takto prasí řadu let, aniž by si někdo stěžoval a tedy mu to prozatím prochází. Prostě se domnívám že tyto lidi nezajímají normy a předpisy, pravděpodobně ani možná rizika. Proto vlastně nemám na tvoji otázku co odpovědět. Žádný argument pro ně nebude dost silný. Vždyť i některým elektrikářům je to úplně buřt a provádějí vesele taková díla dál, aniž by si cokoliv připustili.

Jsem přesvědčen o tom, že při podrobnější obhlíce by tam mnoho kolegů našlo možná i více dalších závad. Ale otázkou stále je, zdali by to mělo nějaký efekt.  ;)

Václav Třetí:
Jako správný vesnický elektrikář dodám, že zařízení na foto je na té půdě naházené jako seno.

Nejde o krásu, podstatná je bezpečnost (elektrická, požární),  funkčnost, spolehlivost, přehlednost a také vzájemné ovlivňování - rušení. Co z vyjmenovaného to splňuje? Možná je to funkční, ale to jistě také nevíme. Ale až vznikne problém, to bude zábava. Moje zkušenost je, že pokud po řemeslníkovi zůstane taková hrůza, je i řemeslo ošizené.

JakubZi:
Víte něco o okolní teplotě v daném prostoru?
Utp kabel má odolnost -20/+70 s normou horlavosti 322-1, navic se jedna malé napětí do 50V.
Zařízení na fotce jsou pro domácnosti z toho lze dovodit že se jedná o byt, tudíž žádné průmyslové normy nelze uplatnit. Taky prodlužovák múžete umístit na dřevo není to proti  normě 340350 ,  .nebo si doma přes parkety nemůžete natáhnout prodlužovák? Zapojit do zásuvky prodlužovák a adaptér může každý. Jedině co lze vytknout je ten prodlužovák pro dlouhodobou instalaci ale ani to nevíme jestli je to tam na měsíc nebo na 5 let. Vše jsou pouhé spekulace včetně prachu který může být hořlavý nebo je to prach z minerální vaty co je docela o zdraví ale to je jiný příběh. V naší praxi se řídímé tím co víme, to co nevíme zvolíme předpoklad ne spekulaci jelikož spekulace jsou známkou těžké  neprofesionality. Nebrat si prosím osobně.

Jan Franěk:
Citace: Jakub Zida  14.10.2020, 21:57

Víte něco o okolní teplotě v daném prostoru?

Nevím, pouze odhaduji dle svých znalostí a zkušeností na základě vložených fotek. Pokud chcete vidět průběh teploty na podobném místě (moje půda) mohu vám poskytnout podrobný výpis teplot za poslednáích cca 6 let. Během posledních teplých roků, nebyl problém v uzavřeném půdním prostoru mít teplotu okolo 75°C, vyjímečně i 79°C (černá střešní krytina)
Na fotce to vypadá jako na mé půdě, tedy že pod střešní krytinou je pouze fólie a izolace leží až na samotném stropě. Navíc většina utp kabelů co znám, má teplotní rozsah -20 až 60°C, tedy ne 70°C o kterých píšete vy. NAvíc nikde nic nepíši o průmyslu, to se mi pouze snažíte něco podsouvat.
Prodlužovací přívod sice možná leží na dřevěné podlaze, ale za jiných teplotních podmínek a víceméně pod dohledem provozovatele, což se o půdě říci rozhodně nedá. Navíc pochybuji o tom, že by šlo o dočasné řžešení, spíš na dobu než se něco pos...e.
Jestli je prodlužovák vhodný na hořlavé materiály, určuje pouze jejich výrobce, žádná jiná norma, jak se snažíte naznačit. Jsem přesvědčen o tom, že nenajdu ani dalších elektrických zařízeních značku která by dávala možnost montáže na hořlavý podklad. Zřejmě mi budete i tvrdit, že IP20, možná s clonkami IP40, je na půdu dostačující. Osobně si to nemyslím nikdy bych to tam na rozdíl od vás nenavrhl. 
A ano, některé mé poznámky mohou vypadat jako spekulace, protože jsem nebyl na místě, ale pouze raguji na položený dotaz a na vložené fotky. Tazatel chtěl posbírat argumenty a ty mu dle svých znalostí pokytuji. Ovšem tvrzení ze je to sluníčkové a bez chyby napadnu kdykoliv a věřím tomu že se 100% úspěšností.

Jan Franěk:
Domnívám se, že tato věta v návodu mluví za vše  ;)

A to jsme u prvního el. zařízení z fotky  ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana