Jak u OSVČ psát faktury?
Jan_Krr:
Je mi 19 let a jsem rok po škole, momentálně zaměstnaný jako elektrikář. Čerstvě mám paragraf 6 a chtěl bych jít na OSVČ kvůli tomu abych nemusel být jen v jedné firmě ale mohl dělat i se svým otcem instalatéra zedníka (v budoucnu i pro něj elektriku samozřejmě až bych měl paragraf 8) chci se jen zeptat na to jaký typ živnosti bych si měl udělat a jak mu psát faktury na elektro práci aby se mi legálně započítávala praxe na paragraf 8.
Chtěl bych radu jaké jsou tady možnosti.
Jirka Dobrovolný:
Protože nemáte dostatečnou praxi pro získání všech potřebných náležitostí, budete potřebovat odpovědného zástupce - garanta, který za vás bude při práci ručit svými "doklady" - par.8 padesátky a svým oprávněním od TIČR. Živnost bude tedy psána na vás a prováděna vaším jménem, ale v záznamu v rejstříku žp bude uveden i tento odpovědný zástupce. Faktury se pak píší zcela standardně. (Mimochodem: budete-li s otcem vykonávat řemeslnou činnost, budete i na toto muset mít odpovědného zástupce daného oboru - pravděpodobně otce.)
Praxe jako OSVČ dokládáte čestným prohlášením. Budete-li tam lhát, bude v případě průšvihu toto dokázáno a zohledněno.
Jirka Š. Svejkovský:
Předpokládám, že nebudete plátcem DPH a povedete pouze daňovou evidenci.
Vzor faktury určitě najdete na netu. Musí obsahovat identifikační údaje obou stran, včetně IČ, co fakturujete a za kolik. Dál datum fakturace a datum splatnosti, zda bude platba provedena převodem na účet nebo hotově. Je dobré faktury číslovat.
Pokud budete náklady vykazovat procentem (u řemeslné činnosti je to 80%), doporučuju do popisu práce uvádět slova, která jsou v oprávnění, tedy například "montáž", aby nebylo pochyb o zařazení činnosti.
Sazbu DPH neuvádějte, pokud nejste plátce, hodí se text "Nejsem plátce DPH".
Faktura nemusí být podepsaná, ani na ní nemusí být žádné razítko, i když to někdo vyžadovat může. Platí i faktura poslaná mailem.
Veďte si seznam přijatých a vydaných dokladů, bude se vám hodit při sestavování daňového přiznání.
Nemusíte kupovat nějaký ekonomický software, postačí obyčejný MS Excel nebo Calc od LibreOffice.
František Šohajda:
Citace
Nemusíte kupovat nějaký ekonomický software, postačí obyčejný MS Excel nebo Calc od LibreOffice.
Některé účetní programy jsou "LITE" třeba u některých do 200 faktur ta rok!
To stačí i velké firmě!
Faktury vypadají profesionálně i s QR kódem....
Programy počítají příjmy a výdaje a vyplní i samy roční dokládání daní a další písemnosti!!
Jirka Š. Svejkovský:
Pokud ročně vystaví taťkovi dvanáct faktur, je instalace účetního software zbytečný přepych. Pokud se časem dostane na stovky faktur, je lepší využít služeb externí účetní.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana