Jaké všechny normy platí především pro rozvody elektřiny v průmyslu?
Miroš Jan:
Je to několik let zpátky, kdy jsem prováděl dozor nad elektromontážn ími pracemi. Fabrika rozšiřovala výrobní prostory, a po hale byl proveden sběrnicový rozvod,(zapouzdřené měděné šíny), průřezu 400 mm2, a vše 5 x. :)
Jan Bocek:
Citace: Vít Rotrekl 27.09.2020, 11:57
Považuju tě za velkého odoborníha Honzo, ale tohle se mě nějak nezdá. Za svoji (oproti tobě) jen krátkou kariéru, jsem se nesetkal s tím, že bys se v průmyslu používalo TN-S i na hlavního rozvodech. Vždy TN-C, do rozvaděčů po hale, a až odtud, ke strojům, zásuvkovým skříním, zásuvkám, menším technologiím.. ., rozvody v TN-S.
Ale netvrdím, že je to správně... :)
Samozřejmě, že v praxi se setkáváme s různými varianty konfigurace sítě. Jeden způsob spočívá v rozvodu TN-C co nejdále ( na konci) a pak rozdělení na N+PE.
Druhá varianta spočívá v oddělení PE na počátku rozvodu.
Kterou variantu zvolí projektant, záleží na výsledku analýzy celé sítě. A zde rozhodující bude, jaké spotřebiče budou připojeny. Také zdá je siť na vlastní trafo, nebo na veřejnou distribuci.
Pokud bude předpoklad, že budou připojeny stroje s větším příkonem a řízení pomocí FM, tak jsem moc opatrný. Pak musím analyzovat ekonomiku a technické problémy. A ekonomické navýšení je pak zanedbatelné, oproti problémům s provozováním drahého stroje.
Také u nás je mnoho průmyslových center, které mají Bus Bary pětivodičové. Málokdy se ví, co v těch halách bude za technologie. Proto 5 vodič a OP je samozřejmosti při výstavbě haly. Prostě čistokrevný TN-S.
Dosti často se jde při konfiguracích hlavních rozvodů do rizika. Ekonómika to přebije a staří borci říkají, vždy byl 4 vodič a fungovalo to. Mají pravdu v tom, pokud budou nové stroje ošetřeny tak, že nezpůsobují sobě a jiným zařízením problémy v síti. Pak je to riziko nízké. Jenže praxe je trochu jiná. Některé firmy, které dodávají technologii dávají do smlouvy nenápadnou poznámku, že napájecí síť musí být připravená v TN-S. Samozřejmě to obchodníci přehlédnou, protože jim to nic neříká. A je malér, po spuštění se zhroutí IT síť firmy. A je poplach....
Rozšíření hlavních rozvodů v průmyslu musí být připraveno projektantem, který provede kompletní analýzu konfigurace sítě. Pak navrhne bezpečné řešení.
Moudřejší je TN-S
Velký Bobeš:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 27.09.2020, 13:09
Já už potkal i továrnu s "čistokrevnou" TN-S. Už od transformátorů se tahaly kabely 5x Cu 240, často i několik žil na fázi. Bylo to ovšem v západní části Německa.
Podobné to je u některé německé technologie u nás, např. výroba netkaných textilií. Trafo 1600 kVA a již od jeho svorek TN-S.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana