Jaké všechny normy platí především pro rozvody elektřiny v průmyslu?
František Šohajda:
Stroje starší výroby stejně nejsou přizpůsobeny na zapojení na FI!
Většinou (100% ;)) mají přívod 3+PEN.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: František Šohajda 25.09.2020, 17:58
Stroje starší výroby stejně nejsou přizpůsobeny na zapojení na FI!
Většinou (100% ;)) mají přívod 3+PEN.
I u "sto let" starých strojů končí PEN na přívodní svorce.
Jan Bocek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 25.09.2020, 20:11
I u "sto let" starých strojů končí PEN na přívodní svorce.
Je to jednoduchá věta pro mnohé naprosto jasná.
Když rozvineme diskusi okolo tohoto oznámení, tak přívodní svorky tvořily hranici, neboli tlustou čáru, za kterou již PEN nemohl vstoupit. Musel se oddělit PE, který pokračoval dále. Vodič N mohl pokračovat do stroje jen u jednoduchých řešení, spíše výjimečně a to ještě za zpřísněných podmínek. Slušný výrobce strojů vodič N nepoužíval.
Vodič PEN nemá ve stroji co dělat.
Proto rozvody v průmyslu se dělají 3+N+PE, neboli pětivodičové.
Někteří "projektanti" kopírují v průmyslu domovní rozvody, které jsou v distribuci 4 vodičové. Rozdělení PEN navrhují až v hlavních rozvaděčích rozvodu ke strojím. Myslím, že je to projekční chyba, která se ukáže při prvních potížích s EMC. Pak nezbývá, než od stroje natáhnout kabel s funkcí PE až ke zdroji. Je to pak nákladné, ale vyřeší to "problém", který zastaví výrobu.
Vít Rotrekl:
Citace: Jan Bocek 27.09.2020, 04:56
Proto rozvody v průmyslu se dělají 3+N+PE, neboli pětivodičové.
Někteří "projektanti" kopírují v průmyslu domovní rozvody, které jsou v distribuci 4 vodičové. Rozdělení PEN navrhují až v hlavních rozvaděčích rozvodu ke strojím. Myslím, že je to projekční chyba, která se ukáže při prvních potížích s EMC. Pak nezbývá, než od stroje natáhnout kabel s funkcí PE až ke zdroji. Je to pak nákladné, ale vyřeší to "problém", který zastaví výrobu.
Považuju tě za velkého odoborníha Honzo, ale tohle se mě nějak nezdá. Za svoji (oproti tobě) jen krátkou kariéru, jsem se nesetkal s tím, že bys se v průmyslu používalo TN-S i na hlavního rozvodech. Vždy TN-C, do rozvaděčů po hale, a až odtud, ke strojům, zásuvkovým skříním, zásuvkám, menším technologiím.. ., rozvody v TN-S.
Ale netvrdím, že je to správně... :)
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Vít Rotrekl 27.09.2020, 11:57
Za svoji (oproti tobě) jen krátkou kariéru, jsem se nesetkal s tím, že bys se v průmyslu používalo TN-S i na hlavního rozvodech.
Já už potkal i továrnu s "čistokrevnou" TN-S. Už od transformátorů se tahaly kabely 5x Cu 240, často i několik žil na fázi. Bylo to ovšem v západní části Německa.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana