Může být mezi fázovým vodičem a kostrou zásuvky naměřeno napětí 50V?
Jiří Zapletal Dz:
Ze zvědavosti, jestli elektrikář drží zapojení zásuvky "vlevo fáze" (jak mi, jako laikovi někdo kdysi řekl), jsem vytáhl zkoušečku a zkusil proměřit novou zásuvku. Zjistil jsem, že mezi fázovým vodičem a kostrou (kovový rámeček, který zásuvku drží v krabici - omlouvám se, nevím jak se to odborně jmenuje), mi zkoušečka vyhodnocuje napětí 12 V - 50 V (viz příloha). Je to normální? Prošel jsem si potom i starší zásuvky a dělá mi to jen u tohoto jednoho typu. (Zásuvka je nyní bez rámečku - malování.)
Peter Munka:
Nie je zasuvka ako zasuvka. Su typy, kde nosny ramcek / uholnik je spojeny s PE kolikom (stare ABB / Tesla Stropkov), su typy, kde sa plastove telo strojceka cvaka do ramceka a ziadne galvanicke spojenie tam nie je (Schneider Unica).
ACEOF ACES:
Můžete změřit jaké je napětí mezi tím kovovým rámečkem zásuvky a kolíkem nebo i pravou dírkou?
Jiří_Hrubý:
Protože je strojek opřený o stěnu. Připojte zátějž, mebo vezměte vadasku a bude to ok.
Jiří Zapletal Dz:
Díky, napětí je jen mezi fází a rámečkem (mimo standardní zapojení samozřejmě), ostatní kombinace jsou bez jakékoli hodnoty. Čili chápali dobře je to jen jeden z možných typů zásuvky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana