Je možné napájení 1f spotřebiče symetricky ze 3f?
Lukáš Rotrekl:
Citace: Petr Kazda 21.09.2020, 09:34
Nejsem si jist, jestli to řeší problém.
Nejde mi o to, abych mohl napájet z 3f zásuvky 3 jednofázové spotřebiče.
Řeší částečně, ale jednoduše, máte 1f spotřebič 4kW, který napájíte z jedné fáze, tj. cca 17,5A (zanedbaný účiník atd)., po vložení trafa 400/230 jej budete napájet ze dvou fází se sdruženým napětím 400V, tedy cca 10A na každou ze dvou připojených fází. Pokud to na té třetí umíte vysymetrizovat jinou spotřebou máte možné řešení.
Petr Kazda:
Koukal jsem na trafa 400V/230V a vypadá to, že jsou to celkem velké a těžké potvory...exis tuje nějaké jiné řešení? Myslím tím něco jako je v nabíječkách na mobily, tam taky vinutá trafa už nejsou.
Druhá věc je, jaký to bude mít odběr při odpojené zátěži. Dá se to nějak spočítat? Jde mi o to, aby mě tak velké, trvale zapnuté trafo nezruinovalo :)
Viktor Klemon:
Ako správne predpokladáte, transformátor na tento výkon nebude malý a nebude mať nulovú kľudovú spotrebu. (a to sa ešte neplatí jalový odber v domácnostiach)
Zdá sa, že hľadáte malé a elegantné riešenie. To nenájdete, oveľa jednoduchšie a lacnejšie bude prepojiť ostatné záťaže v dome na zostávajúce dve fázy.
Ak bude treba, poistiť to ešte prednostným relé.
To čo vy hľadáte vedia firmy vyrábajúce meniče a záložné zdroje ,
nebude to ani lacné ani bez strát pri prenose - treba usmerniť 3 fázový prívod a znova nastriedať 1 fázový výstup. Nákladovo je to ale nezmysel.
Jan Kelbich:
Citace: Lukáš Rotrekl 21.09.2020, 11:32
... po vložení trafa 400/230 jej budete napájet ze dvou fází se sdruženým napětím 400V, tedy cca 10A na každou ze dvou připojených fází. Pokud to na té třetí umíte vysymetrizovat jinou spotřebou máte možné řešení.
K tomu je ale potřeba se napřed zbavit jalového příkonu na těch dvou zatížených fázích. Jinak, ať budete pouštět (odebírat) do té zbývající fáze jakýkoliv proud, tak to symetrické nebude.
Peter Munka:
Nakoniec bude najlacnejsie kupit nove tepelne cerpadlo s 3f pripojenim ...
Chybaju informacie : aky je ucel onoho cerpadla (kurenie ?) ?
Pripojene je teraz kde (rodiiny dom / kancelaria / nejaka vyroba) ?
Aky je hlavny istic, ake su tam dalsie spotrebice ?
V com je teraz problem ? Vyhadzuje hlavny istic kvoli nadprudu na jednej faze s cerpadlom ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana