Které ČSN můžeme očekávat skutečně zdarma?
Jan Franěk:
Jak znám vládu, zase v tom bude nějaké ALE a mi budeme jen čumět. Tedy například dostaneme zdarma tři normy a ostatní podraží o tolik, že to bude ve finále mnohem dražší. Nebo v seznamu zdarma norem budou jen ty, které potřebujeme opravdu okrajově a podobně. Zatím toho od naší vlády moc prospěšného nevzešlo, od té poslední to platí mnohonásobně.
Pavel Horský:
Pro zájemce zašlu odkaz na celou problematiku o závaznosti ČSN.
Proč ho sem rovnou nevložím?
Prosím, neptejte se.
Piště na horac@podborany.cz
Jirka Š. Svejkovský:
Klíííd,
Návrh změny zákona vyplynul ze situace, kdy se ozval někdo z oboru stavebnictví. Tak okopčili princip sponzoringu a zacpali jim ústa.
Nás se to nejspíš týkat nebude.
Pavel Rotrekl.:
Když byla podána žaloba na "stát" kvůli ustanovení stavebního zákona, které nařizovalo přístup k normám, byl vydán i rozsudek, ktreý se zabýval otázkou závaznosti stavebních norem.
Přikládám odkazy:
https://sbirka.nssoud.cz/cz/pravo-na-informace-ceske-technicke-normy-vydavane-uradem-pro-technickou-normalizaci-metrologii-a-statni-zkusebnictvi.p3195.html
https://www.zakony.cz/soudni-rozhodnuti/nejvyssi-spravni-soud/2015/1551/judikat-nss-1-As-162-2014-i-ceske-technicke-normy-vydavane-uradem-pro-technickou-normalizaci-metrologii-a-statni-zkusebnictv-GNSS20143003
Citace jednoho (asi zásadního) odstavce z rozsudku:
[43] Z vymezení pojmu normová hodnota ve vyhlášce č. 268/2009 Sb. vyplývá, že se u odkazů na technické normy v této vyhlášce nejedná o tzv. indikativní odkazy ve smyslu čl. 45a a odst. 1 Legislativních pravidel vlády, ale o odkazy závazné. Technické normy, na které je ve vyhlášce odkazováno, totiž neobsahují příklady, jak lze splnit povinnosti stanovení právním předpisem, ale stanoví přímo tyto povinnosti. Vyhláška sama o sobě bez obsahu technické normy nestanoví dostatečně určitě (slovy Legislativních pravidel vlády výstižně ) pravidlo chování, které má být naplněno. Například podle § 6 odst. 6 vyhlášky: Prostorové uspořádání sítí technického vybavení jako souběh nebo křížení jsou stanoveny normovými hodnotami.
Kamil Novák:
Z odborného tisku :
Citace
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky na své 58. schůzi 18. září 2020 schválila návrh Novely zákona o technických požadavcích na výrobky ve třetím čtení. Návrh zákona tak míří k projednání do Senátu. Tento legislativní předpis upravuje činnost ÚNMZ a nově také Agentury ČAS v oblasti správy, stanovení sazebníku poplatků, jejich výběru a nově zavádí nástroj, které umožní bezplatný přístup k vybraným normám a „jiným technickým dokumentům“ formou „sponzorovaného přístupu“. Návrh byl schválen jednomyslně všemi 85 přítomnými poslanci.
Součástí tohoto návrhu je i "Návrh vyhlášky o poplatcích za sponzorovaný přístup" (v příloze). (norm)
Asi mám dlouhé vedení, ale já tam žádnou změnu oproti stávajícímu stavu nevidím. :-\
Mohl by mi někdo napovědět v čem je změna?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana