Co je zóna vlivu hlavního pospojování ?

<< < (2/2)

Jiří Fuksa:
To: Dunda
To snad ví každý elektrikář s §5 vyhl. 50/1978 Sb.

Jan Alin:
Citace: Jiří Fuksa  07.10.2007, 17:54

To snad ví každý elektrikář s §5 vyhl. 50/1978 Sb.

No když jsem se snažil bavit na toto téma s několika pracovníky býv. IBP tak každý na tento pojem měl trochu odlišný názor :-). Zkuste definovat pojem "zóna vlivu hlavního pospojování" tady v diskuzi, mě by se to nepodařilo tak aby mě hned někdo nevypral kožich  :-\. Ani nikde v normách jsem nenalezl jednoznačnou definici co je "zóna vlivu hlavního pospojování" ale je fakt že nemám všechny normy a je to možná někde popsáno.

Jiří Fuksa:
To: Alin
Hlavní pospojování vytváří prostor s určitou ekvipotenciáln í úrovní, kde může člověk překlenout jen úbytek napětí, vyvolaný poruchovým proudem, který vzniká mezi pospojovací sběrnicí a místem dotyku. Mimo tento prostor ( zónu vlivu hl. pospojování) může být člověk zasažen napětím podstatně vyšším, než je povolené dotykové napětí.
Vysvětlení tohoto principu je v příručkách pro školení elektrikářů např. svazek 36 z nakladatelství INEL.
Konkrétní příklady z výpočty dotykových napětí při poruchách jsou uvedeny např. ve svazku 42 téhož nakladatelství .

Miloslav Dunda:
TO: FUKSA
Pane Fuksa co to tedy je? ta zóna hlav ního pospojování? nedokázali to definovat ani normotvůrci, tak to z noveli normy vypadlo, ale rád se poučím.

Rozmahel Vladimír:
Netřeba slovíčkařit, je třeba vědět co se může a nebo nemůže stát v síti TN při poruše a pospojování nebo nepospojování.
Nemusíme stanovovat nějakou definici. Tu ať vymyslí soudruzi v Evropě.
Pokud na ni nepřišli museli někde udělat chybu...

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana