Je možné, že set top box probíjí?
Radek Luža:
Zakoupil jsem set top box SENCOR SDB 5003T
Po zapojení do sítě jsem dostal ránu od elektřiny, následným měřením "viz foto" jsem zjistil že na kovové části krytu tohoto zařízení kategorie 2, tzn dvojité krytí je napětí proti PE vodiči 126VAC a protékající proud vůči PE vodiči je 0.21A.
Vzhledem k tomu že zařízení má na sobě štítek CE, tak muselo projít testováním dle českých norem.
Je to normální?
Vít Rotrekl:
Měřeno bez připojených COAXů od antény? Kdyby ne, mohlo by to znamenat nějaký problém s PENem v zásuvkách. Ale to bych na vás tipnul ze jste vyloučil.
Takže podle mě je to krám a zaslouží si výměnu a když to bude dělat i nový kus, tak podnět na ČOI?
Radek Luža:
Ano, měřeno bez připojeného koaxu od antény a bez připojeného scart konektoru, nicméně jsem zjistil stejnou chybu (vlastnost) i u dalšího set top boxu značky CABLETECH, kde jsem naměřil 79 VAC.
Anténa uzemněna a po připojení KOAXu se zamozřejmě naměřené napětí ztratí ale neřekl bych že je to ideální stav, na půdě mám rozbočovač, který jedním směrem může napájet anténu z druhého set top boxu a taky by ho toto napětí mohlo poškodit.
Nicméně jsem obětoval dalších 6 stovek a objednal ten samý výrobek pro kontrolní měření.
Informaci jsem odeslal prodejci, výrobci a kopii e-mailu na ČOI, neřešil bych to tak důrazně ale i vzhledem k tomu že mám paragraf 7. a v oboru jsem spoustu let tak tato "rána" mi způsobila srdeční arytmii na cca 2 hodiny tak to nechci nechat jen tak být.
Co kdyby se toho dotko dítě?
Edit: výrobce by zřejmě měl zvážit úpravu třídy ochrany na I. a instalovat patřičný přívodní kabel, který zahrnuje i PE vodič
Edit 2: zpráva od prodejce:
,
důrazně prosíme o dodání Vámi zakoupeného spotřebiče na reklamaci buď na naši prodejnu v Kyjově nebo přímo do autorizovaného servisu v Brně,
kde proběhne ověření vašich informací a proměření výrobku, zda Vaše informace jsou opodstatněné,
na základě Vámi zatím poskytnutých informací ( fotografií ) se bohužel nedá zjistit ani ověřit, zda-li je závada opravdu na koupeném zařízení, nebo u vás v el.síti nebo anténním rozvodu, nebo zda-li nedošlo k neutorizovaném u ( neodbornému ) vstupu do tohoto zařízení uživatelem.
Co se týká odškodnění apd, vymáhá se dle zákona u výrobce ( dovozce ).
Aktuálně již nemáme tyto přístroje skladem.
S přátelským pozdravem vedení firmy
Václav Třetí:
Dejte, prosím, vědět výsledek reklamace. Tento problém se zde již probíral vícekrát a je mnohdy způsoben odrušovacími kondenzátory na přívodu ze sítě.
Jiří Schwarz:
Podle normy pro revize může být u spotřebičů třídy II dotykový proud max. 0,5mA
Podle výrobkových norem je požadována hodnota zpravidla poloviční, tedy max. 0,25mA pro nový spotřebič
Běžně se používají v takových zařízeních spínané zdroje. Pokud chce výrobce splnit požadavky na EMC, nějaké filtry tam dát musí a ty způsobují tento stav.
Takže já bych si tipnul, že reklamace nebude uznána, a nebo pokud bude, dostanete přístroj prakticky se stejnými vlastnostmi.
Problém vzniká pokud spojíme Set Top Box, satelit, TV, video, DVD přehrávač...
A když bude mít každý přístroj kolem 0,2mA, můžeme se celkově dostat kolem 1mA a to je už cítit jinak
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana