Kapesní multimetr BT22

<< < (3/8) > >>

Peter Lovacký:
Podľa môjho by revizák, ale aj elektrikár a opravár mal mať vo výbave len také meráky, čo majú v návode uvedené že sú v súlade s normou 61557, a pod ktorých namerané hodnoty sa dá aj oficialne podpísať

Ten multimeter keď ale toto nemá, tak ja by som ho pri revízii nepoužil, a ani by som ho neuviedol do správy...takže na jednoduché a rýchle merania dakde v domácnosti to hej, ale na revízku EI by som si ho nezobral

Skôr ho vidím jak amatérske hobby, a v práci by sa asi nemal používať...ani na opravy spotrebičov a podobne... si myslím

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Peter Lovacký  03.09.2020, 10:09

Podľa môjho by revizák, ale aj elektrikár a opravár mal mať vo výbave len také meráky, čo majú v návode uvedené že sú v súlade s normou 61557, a pod ktorých namerané hodnoty sa dá aj oficialne podpísať

Tak to byste mi pěkně prodražil kufr.

Mám tam kalibrovaný sdružený revizní přístroj a kalibrovaný klešťák na uzemnění. To jsou přístroje, které uvádím v revizi a kde se i podepíšu.

Na to, abych zjistil, jestli je něco pod napětím a není to indukce mi stačí zkoušečka. Ani jednu kalibrovanou nemám. Vy ano?

Pak mám klešťový multimetr, který má kalibraci pouze od výrobce. Takže celkem k ničemu, obvykle to není akreditovaná laboratoř. Potřebuju zhruba změřit proud nebo napětí a na to kalibraci nepotřebuju. Je to orientační měření.

Termokamera má taky kalibraci pouze od výrobce. Mě ani tak nezajímá přesná teplota spoje, ale zda není výrazně teplejší, než okolí.

Jan Bocek:
1)  Tady někdo uváděl, anebo v návodu k BT 22 je uvedeno, že tento přístroj se má
      používat pro Revize EZ ?

2)   Také si myslím, že většina naměřených údajů a to i při revizi EZ jsou pouze orientační

3)   Již zde psal HF, že se pokoušíte srovnávat něco s nesrovnatelným .

4)    V dílenské laboratoři mám spoustu multimetrů a jiných měřáků bez kalibrace.
       Také mnoho měřících přípravků..... co je na tom špatného?

Může se někdo podělit se zkušeností, ten kdo jej vlastní?

Peter Lovacký:
Podľa môjho keď to zjednoduším, tak nijaká skúšačka nemôže byť merací prístroj, i keď opačne by to šlo.... a naopak, nijaký naozajstný merák nemá čo merať orientačne

V podstate všetko nekalibrované čo používa elektrikár (nie revizák) na orientačné overovanie by sa mohlo volať "skúšačka"... a tie istože netreba kalibrovať, tam naozaj stačí keď fungujú podľa návodu...šak nakoniec "hodnotu" z SN4 predsa tiež nikto nepoužije na overenie slučky

Len som v debate pripomenul, že jaká dôležitá je norma 61557, ktorá v tej hromade rôznych pseudo-merákov na trhu vlastne robí poriadok...keď už ju tu nikto nespomenul...t o je celé :)

Jiří_Hrubý:
A smyčku měříte orientačně, nebo ji umíte pomocí kalibrovaného měřáku změřit přesně?
Já se přiznám k nejistotě s měřákem za 30k stejně jako za 120k.
Stejně tak kleště na zem se rozchází se sondami a ani jedno není laciný šméčko.
Jediný co lze solidně kalibrovat jsou proudový kleště a voltmetry a pro provozní a orientační měření při revizi siloviny a instalací ovjektů to je rovněž prakticky zbytečné a vystačí se s ověřeným měřákem.
Pak bych taky rozlišoval kalibraci a ověření měřícího přístroje, když už se bavíme o přesnosti.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana