Je v pořádku třífázová zásuvka staveništního rozvaděče bez proudového chrániče?

<< < (4/5) > >>

David Hruda:
Citace: Lukáš Rotrekl  23.08.2020, 22:37

I to je možnost, ale pro zařízení na staveništi to za mě legální není.
Ale dost často příjde požadavek od jeřábníků, zásuvka 63A bez chrániče...

Taky by se mi to asi nelíbilo, ale pokud by byla v dokumentaci i fyzicky zásuvka označena jako použitelná pouze pro výslovně jmenované zařízení...?

Před pár lety jsem měl rozpor na stavbě, kde měl majitel na zadní straně ER zásuvku 5P/32A a vidlicí do ní  zapojoval zásuvkovou skříň s chráničem. Odmítl jsem mu to zrevidovat, ale někdo jiný s tím posléze problém neměl.

Peter Lovacký:
Pozerám teraz do našej najnovšej 704ky z minulého roku, no a nijaká podstatná zmena čo sa týka chráničov tam nieje... do 32A vrátane musí byť chránič 30mA a to je tak všetko, zásuvky nad 32A ostávajú naďalej bez povinného chrániča

Tak neviem, ale asi dakto uznal za možné, že výkonné stroje na stavbách  by s chráničmi narobili väčšie ekonomické škody jak bez nich, iný dôvod ma nenapadá....

Citace: Kvita Ladislav  19.08.2020, 11:03

332000-7-704 ed.3 (platnost od 1.11.2018)
704.411.3.2.10 1 Obvody napájející zásuvkové vývody se jmenovitým proudem vyšším než 32 A musí být vybaveny odpojovacím zařízením reagujícím na residuální únikový proud.

Celkom nechápem ten kus alibizmus normy
Na jaký veľký unikajúci prúd majú tie zásuvky nad 32A reagovať?
Na jaký sa projektantovi zachce pre taký príkon, a to od 10mA do 1000mA?

Radim Strycharski:
Citace: David Hruda  23.08.2020, 21:47

Není možné, že ta zásuvka 63A je určena pro připojení nějakéh dalšího zařízení, které má vlastní proudový chránič (další rozvaděč atd.)?

Můžeme mlčky a v dobré víře předpokládat, že když tazatel řeší staveništní rozvaděč z roku 2019, tak se automaticky předpokládá, že má štítek, na kterém je uvedena norma 61439-4. Ta se ohledně chránění zásuvek odvolává na 7-704, kde je jednoznačně napsáno, které zásuvky a jak mají být chráněny chrániči. Není tu žádný prostor pro modifikace typu "rozvodná skříň pro další distribuci elektřiny". Na trhu jsou různé "rozvaděčové skříňky" s vysokým krytím, které si kdekdo použije jako "staveništní",  protože tak na první pohled vypadají. Rozhodující ale je, jakou normu mají na štítku. Mnohé "špatné" výrobky jsou špatné jenom zdánlivě, protože jsou třeba jen špatně používané.

Jiří Černých:
Citace: Lukáš Rotrekl  23.08.2020, 22:37

I to je možnost, ale pro zařízení na staveništi to za mě legální není.
Ale dost často příjde požadavek od jeřábníků, zásuvka 63A bez chrániče...

Vlastně ano, byly na tom připojeny jeřáby, ale i tak by měla byt pod chráničem, ne?

Lukáš Rotrekl:
Měla, ale co s tím, když vám "jeřábník" řekne, že chránič v žádném případě a žádný.
Já se pak kloním k tomu udělat pro ně vývod pevný z rozvaděče (z jističe nebo pojistek bez zásuvky) a kabel zakončit na "Hlavním vypínači jeřábu",  ale někteří stejně trvají na zásuvce, takže potom zaslat požadavek písemně, nejlépe si nechat i potvrdit, že je seznámen s požadavky 7-704 a i přesto trvá na tom, že to bude bez chrániče a zásuvku označit, že slouží výhradně pro připojení jeřábu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana