Je revizák automaticky aj obyčajný elektrikár?
Peter Lovacký:
Citace: Pavel Horský 22.08.2020, 16:28
Nedovedu si představit revizního technika bez předchozí montážní praxe.
Jak podmienka na získanie osvedčenia je to jak píšete.. i keď tú otázku som myslel kus inakšie, a to vo vzťahu k výkladu našich paragrafov....
Ale si zas viem predstaviť, že potom pri samotnej revízii si už revizák z celej tej montážnej praxe vystačí tak akurát s montážou krytu na rozvádzači... a daktorí si ešte aj nato zoberú obyčajných elektrikárov :)
Citace: Jan Franěk 21.08.2020, 17:26
Marně pátrám po definici obyčejného elektrikáře. ;) TO je jako kdo?
Ani nevypátrate :), to je len slang, ale myslel som na našu 21ku ktorá je bez riadiacej činnosti
Pavel Horský:
Citace: Robert_Palm 22.08.2020, 20:44
Za mne určitě ano, po 25 letech projektování a vyhoření jsem na druhé straně barikády, stal ze mne elektromontér se vším všudy, moc mne to baví a jsem rozhodnut se věnoval montování do důchodu, jinak zkušenosti s projektováním se velmi hodí, výkres vidím naprosto jiným pohledem, kladu si otázky v jiném levelu, čtu mezi řádky, navíc občas rozpočtuji, což mne také baví, je to takové 4 v 1, konečně jsem v pohodě - robert
Roberte, tak já to měl přesně naopak. Nejprve jsem spoustu let tvrdě makal na stavbách a v průmyslových provozech a pak jsem se díky použitému tělu uchýlil do kanceláře. A rovněž mě to moc baví. A pokud hlava a celkové zdraví dovolí, budu si tím přivydělávat třeba i v důchodovém věku. Práce je pro mě koníčkem.
Jan Franěk:
Svou otázku ohledně "obyčejného elektrikáře", jsem položil záměrně. Vzhledem k tomu co každý elektrikář musí znát a že nikdy nemůže umět a znát vše ze svého oboru, maximálně hodně z nějakého zaměření, považuji elektrikáře bez ohledu na aktuálně platný paragraf vyhl.50, za neobyčejné řemeslníky.
Nicméně tento popis :
Citace: Miroslav Revús 22.08.2020, 16:59
To: Franěk:
Pojem "obyčajný elektrikár" používam v na označenie človeka, ktorý má elektrotechnic ké vzdelanie, platné osvedčenie a minimálne ambície vzdelávať sa pre svoj odborný rast.
Mě přijde velmi trefný a asi se s ním plně stotožňuji :)
Nevím jak ve SK (Slovenském Království ;) ) ale u nás dle aktuálně platných předpisů, není RT bez par.6, nebo vyššího, zpravidla par.8. Navíc už jak psali kolegové, nedává to ani žádnou logiku. Měření s revizním přístrojem je vlastně činností pod napětím a pro splnění jednotlivých úkonů a možnosti provedení některých měření, musíte odstraňovat i kryty el. zařízení, nebo výrobků (rozvaděč a pod). Už jsem zažil i debaty nad tímto tématem, proč musí RT po náročném ověřování znalostí ještě navíc projít školením vyhl.50, aby mohl vykonávat svoji činnost a to i přesto, že prodloužení paragerfů z vyhl. je pak spíš jen formalitou. Prozatím tomu tak je a uvidíme co nám na to řekne "střešní zákon o VTZ" který nyní prochází legislativou a následné nová vyhláška.
Miroslav Revús:
To: Lovacký
Vzdávam sa, máte pravdu. Osvedčenia mi neprepadnú, aktualizoval som ich pred dvoma mesiacmi. Dve za jednu cenu.
V poslednej dobe mi Inšpektorát práce pije krv tupým vyžadovaním Prehlásenia o zodpovednosti v zmysle 33 2000-6. Bez znalosti súvislostí. Už sú ako stavebný úrad - tupo odškrtávajú kolonky na papieri "má dať/dal".
Tak som ich chcel podpichnúť, že sa im podarilo niečo sprasiť. Nevyšlo mi to.
To: Franěk
Vyhláška Slovenského Kráľovstva o VTZ používa vzostupný systěm kvalifikácií - vyšší paragraf v sebe automaticky obsahuje aj rozsah toho nižšieho. Je to jednoduchšie a prehľadnejšie. Výnimka je par. 24 RTEZ, ale iba vtedy, keď si naďalej aktualizuje svoje posledné osvedčenie s par. 23.
To z dôvodu, že osvedčenie RTEZ je vydané Inšpektorátom práce bez odobratia a nahradenia predchádzajúce ho.
Pre projektantov elektro je právne vákuum, ktoré si spôsobili sami. V minulosti boli rovnocenní revíznym technikom, ale nechcelo sa im učiť a chodiť na pravidelné preskúšavanie. Tak si cez komoru vymohli vypustenie svojho paragrafu z vyhlášky. To ale spôsobilo, že vlastne neexistujú a ich živnosť je voľná. Iba pre stavebné konanie a domy nad 300 m2 musia mať razítko komory. Projektovanie strojných zariadení môže robiť ktokoľvek.
Takže - dokonalosť sa nekoná, ale aspoň nechodíme na preskúšanie. Iba na školenia.
Peter Lovacký:
Citace: Miroslav Revús 23.08.2020, 11:04
V poslednej dobe mi Inšpektorát práce pije krv
Kus i nám že napr. nechápeme prečo je v §22 napísaný práve výraz "samostatný" elektrotechnik, keď samostatne môže robiť aj ten z §21...
A to s tými vyhláseniami o zodpovednosti je jak píšete, a bude to ešte zaujímavé... ja teraz špekulujem jak ten ich "návod" využiť vo svoj prospech vo východiskových revíziách cez dajaký odkaz na stanovisko IP
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana