Minia Aplikační příručka Obloukové ochrany AFDD
Filip Horáček:
Zaklínadlo AFDD nemusí být velkou neznámou. Pokud máme šanci se dozvědět ucelené informace a nikoliv útržky názorů, nebo článků časopisů. Naštěstí výrobci přístrojů poskytují svým produktům takový informační servis, že nemáme problém potřebné parametry zjistit. Pravda, není tomu tak vždy, ovšem v případě tohoto sešitu, o tom není pochyb. Neskrývám svou slabost pro pomůcky, které opravdu pomáhají. Sice AFDD není, čemu bych nerozuměl, či neznal, ale provedení a podání autorů se mi líbí ...
Zdroj: zde...
Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?
Jan Franěk:
Za mne je to poměrně strozumitelně popsaná funkčnost AFDDček, kdy jsem získal celkem dost zajímavých informací a případných argumentů pro jejich použití v praxi. Někdo si s tím dal docela práci a je to vidět. Nemám k tomu žádnou zásadnější připomínku z prvního prolistování. Uvidíme až se do toho začtu hlouběji. Nicméně za mne díky autorovi/ům :) :) :)
František Šohajda:
AFDD je už celkem srozumitelně vysvětleno několikrát.
Zatím mám takový pocit, že se moc (vůbec) nekreslí na projekty. Asi pro velkou cenu projektanti moc AFDD nedávají do projektů, generální projektant hlídá rozpočet.
I když prostory pro AFDD na projektech jsou!
Už tak mívají problém s nasazením chrániče na každý okruh. I když by to mělo být standartní třeba pro zdravotnictví!
Pavel Horský:
Dle mého názoru jde jde opět jen a pouze o dobrý kšeft. A pokud se najde pár šikovných lobistů, kteří vše protlačí do norem (a to se jistě protlačí), nebude stát kšeftu nic v cestě za nádhernými zisky. Ostatně, pro názornost toho jak se to dělá, tu máme soubor ČSN EN 62305.
Vzhledem k množství zahoření staveb díky elektroinstala ci u nás v ČR mě tato ochrana zatím nikterak nerajcuje.
Jan Franěk:
Nehodnotím AFDD jako taková, ale vlastní příručku, protože na tu směřovala i položená otázka. A zde byla dle mého odvedená velmi dobrá práce.
Navíc si myslím že tyto přístroje mají na trhu své místo a časem si uživatele najdou. NIcméně také vnímám, že jejich cena je vzhledem k jejich přínosu dle názoru většiny (i mého) neúměrná. Také nejsem příznivcem totálního bláznění a přikazování jejich bezduchého nasazování do praxe. Přesto si dovedu například představit, že na dřevostavbě bych je požadoval i jako zákazník a trval bych na jejich nasazení. Co se týká běžné zděné výstavby, nepřijde mi v této chvíli jako nutné ani přínosné do takové míry, abych je začal nasazovat, nebo hromadně doporučovat. Nicméně pokud by je po mě někdo požadoval, klidně je instaluji. Sám jsem v této chvíli spíš v pozici "pozorovatele", než aktivního podporovatele AFDD. Ale rozhodně pro mne nejsou "červeným hadrem", jen dalším přístrojem který může zvednou bezpečnost instalace o kousek víše.
Často si ale kladu otázku, kam až ta bezpečnost zajde. Pokud se někdo chová jako magor a porušuje bezpečnost kde může, tak kde končí ta hranice po kterou ho je potřeba chránit, kde je hranice po kterou ho chci chránit a kdy bych to už prostě nechal na přírodě a přirozeném výběru. Není možné mít všechno tak bezpečné, až tam nebudou žádná rizika. Navíc to stojí celou společnost neúměrné prostředky, aby ten člověk mohl porušovat kde co a dělat si co chce. o:-) Proč vlastně?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana