Lze žluto/zelený vodič použít po přebarvení pro jiný účel než PEN?

<< < (4/4)

Jiří Schwarz:
Jednou jsme se sešli 3...
Jeden byl "jen elektrikář" a snažil se najít obhajobu pro přeznačení konců...

Já jsem to jako RT odmítl s tím, že by se musel vodič přeznačit v celé délce, aby se nestalo to, že se na přeznačený vodič bude někde "na trase" bude dívat jako na ochranný a nečekaně tam bude mít nebezpečné napětí.

A kolega, taky RT, byl ještě radikálnější - když přeznačit, tak nejen v celé délce, ale i v celém průřezu, aby nedošlo k záměně pokud by se někde přeznačení poškodilo...

Jan Franěk:
Tolik příspěvků o takové prasárně. Prostě to nelze a je úplně jedno jaký k tomu má někdo důvod. V revizi jde o jasnou velmi vážnou závadu. Osobně nechápu proč se o tom dál bavit, třeba jen v teoretické rovině. Prasárna to bude vždy, ať je položena tato otázka jakkoliv a kolikrát chcete. Tedy do rezervy - nelze, nelze, nelze, nelze, ....

Ne že bych se s tím nikdy nesetkal, ale to nic nemění na tom, že je to prasárna nehodná někoho, kdo si říká elektrikář.  (norm)

Peter Lovacký:
Všetko čo píšete chlapi o zž vodiči keď je vo funkcii PE, PEN je bezdebaty pravda pokiaľ by sa debatovalo od TN-S a 230V ku ktorej sa to tu podvedome hneď stočilo.... len ja si myslím že o tom teraz debatovať naozaj netreba

Podľa môjho sa totiž p. Vlk pýta na dačo celkom iné a nie na preznačovanie ochranného vodiča v sieti TN-S 230ACV, ale sa pýta nato, že čo si môže dovoliť so zž vodičom v rozvode so zdrojom s dvojitou izoláciou a maximom 60VDC, čo podľa môjho bude najskôr SELV, a teda  klasické ochranné opatrenie pred úrazom podľa 4-41, čl. 414 - malé napätie
A zaujímavý je tam aj článok č.414.4.... o zákaze ochranných vodičov v takom rozvode

Ja netvrdím že v obvodoch SELV je dovolené/zakázané či používať/preznačovať zž vodič, ja taký článok nakoniec ani nepoznám, ja si len myslím, že by nebolo od veci seriózne podebatovať napr. o reálnych možnostiach použitia zž vodiča, (nie PEN, PE) v SELVe, kde napr. nehrozí pri zámene farby vodiča úraz od 230ACV, keďže je tam max. 60VDC

Dobrý príklad na debatu o preznačených rozvodoch by mohla byť dajmetomu chata bez elektriky s vlastným zdrojom SELV

Podľa toho jak položil otázku p. Vlk by som do debaty nemiešal ani PELV, ani FELV a už vôbec nie siete TN-... s nebezpečným napätím

Už som tu vlastne raz písal že napr. v kábli CYKY-J 3x2,5 je pred jeho použitím v inštalácii aj podľa označenia výrobcu len ZŽ vodič, modrý vodič a hnedý vodič, a že tam nie je L+N+PE... to bude až keď sa taký kábel pripojí do siete TN-S 230V

Miroš Jan:
TO : Lovacký.
Tazatel v dotazu, nepíše o ZŽ vodiči vůbec nic. ;)
Prostě přeznačený ZŽ vodič neberu. (zle)
Je totální blbost vůbec o tom uvažovet. A je úplně jedno, v jaké síti, natož při jakékoliv napěťové úrovni se to týká.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana