Je nutné jistit pomocné obvody samostatným jističem?

<< < (3/3)

Miroš Jan:
No když už není zbytí, a je třeba použít trubičkové pojistky, tak jedině keramické.
Důvod je prostý.
Skleněná trubičková pojistka, velikosti 5 x 20 mm, má vypínací schopnost pouze 35 A.
Keramická trubičková pojistka, velikosti 5 x 20 mm, má vypínací schopnost 1500 A.

Jiří, do domácnosti, bych to prostě nedal. >:(

Ano Jiří. U strojních zažízení, toto, nebo něco obdobného, používáme. :)

Václav Třetí:
Já mám zkušenost, že běžní uživatelé trubičkové pojistky znají dobře, ale kázeň chybí, použijí libovolnou hodnotu, mnohdy i menší, než je předepsaná, o opravě nacpáním drátků do kontaktů ani nemluvím.

Peter Munka:
Nerozumiem debate o cene istica 2A, zjavne je to nieco v dome / domacnosti, tam tych isticov nebude 20 ako niekde v priemysle. Rovnako nerozumiem setreniu na chranicoch, je to investicia na minimalne 20 rokov, ak sa vyberie kvalitna znacka.

Lukáš Rotrekl:
Citace: Tomáš Žabka  06.08.2020, 08:36

Do domacnosti bych trubičkové pojistky v rozvodnici nikdy neosazoval.

Když ten dotaz vypadá, že to do domácnosti bude, tak jsem to jen hodil jako doplnění.

Honza Veselý:
Citace: Václav Třetí  06.08.2020, 10:22

Já mám zkušenost, že běžní uživatelé trubičkové pojistky znají dobře, ale kázeň chybí, použijí libovolnou hodnotu, mnohdy i menší, než je předepsaná, o opravě nacpáním drátků do kontaktů ani nemluvím.

Souhlas,až pri tomto (druhem) vasem prispevku mi dosvaklo. Nejde jen o hodnotu jisteni. U odpinače pro keramiku nepotrebuješ kleštičky ("sem to rozmačknul,ale tam chyba 'určitě' neni,  proto ty svorky  omotam dratem") abys ho vyndal,často konstrukteři maji tendenci skleněné pojistky ukrýt někam pod kryt nn části. Naproti tomu, čísilka na keramice (a popiska na odpojovači) jsou čitelná vždy.
Navic znam slaboprodaře, kterej trubičkovku v zoufalstvi do šroubovacího pozdra narval malíčkem. A ta fáze tam ta tam opravdu byla.. .

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana