Musí mít každý světelný obvod svůj proudový chránič?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Peter Lovacký 05.08.2020, 12:00
Keby tie články okolo chráničov mali platiť pre všetky prúdy, tak by sa v nich muselo dačo písať aj o selektivite pre skratové prúdy
Oni však vo vzťahu ku chráničom podľa môjho platia len pre unikajúce prúdy do 30mA, no a také prúdy skratové určite nie sú
A proto máme chrániče selektivní, aby nám zkrat nezhasnul celý dům.
Radim Strycharski:
Citace: Tomáš Žabka 05.08.2020, 07:44
já jsem projektant, jsem odpovědný za technické řešení a toto je moje technické řešení. Pokud máte problém oslovte někoho jiného.
Tohle je samozřejmě svatá pravda. O tom zřejmě nikdo nepochybuje, že si projektant může dovolit jít nad normu, pokud to uzná za vhodné. Tazatel "Slon11" ale hledá normativní minimum bezpečnosti, ne minimum bezpečnosti podle svého uvážení. A normy se po vydání TNI k 4-41 ed. 3 mají tak, jak je to pro ČR obvyklé: TNI obsahují jiné texty než ČSN, protože vydavatel TNI si to holt tak přeje. Nic víc bych v tom nehledal. Je to asi jako kdyby někdo vydal zákon a někomu jinému, kdo však nemůže vydávat zákony, se nelíbil. Tak si vymyslí institut "TNI", aby mohl ty "chybné" texty v zákoně uvést "na pravou míru". Tím vůbec nechci říct, že texty v TNI jsou vždycky jen nějaké špatné, chybné, neodborné apod. To vůbec ne. Jenom vidím tu všudypřítomnou legislativní snahu obcházení pravidel typu nažraného vlka a nedotčené kozy.
Peter Lovacký:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 05.08.2020, 12:32
A proto máme chrániče selektivní, aby nám zkrat nezhasnul celý dům.
Píšete o skrate, ale podľa môjho skrat a unikajúci prúd sú dva veľmi rozdielne pojmy
Bežný domáci skrat do PE (PEN) bude okolo 300A, a ten pošle istič 25ku pred ER (podľa výrobcu) von do 10ms
Podľa vás selektívne chrániče tomu dokážu dajak predísť, že aby pri tvrdom skrate nevypadol celý dom či byt??
A myslím, že takú strelenú žiarovku so ""skratovým"" nadprúdom medzi L a N si chrániče ani poriadne nevšimnú
Mňa by ale viac zaujímalo, že čo si chlapi myslíte o tomto:
Citace: Peter Lovacký 05.08.2020, 12:00
A ešte tam čítam, že pri mrazáku s mäsom a dokonca že ani pri počítači netreba laika chrániť s chráničom, takže podľa čl. 415.1.1 sa pri takých zásuvkách na prvý pohľad jak keby zlyhanie základnej ochrany a neopatrnosť neuznávalo a vylučovalo.... čo je teda dosť čudné..
Miroš Jan:
To : Lovacký
Nevytrhávej věty c celého článku.
V té poznámce 2, v ČSN 33 2000-4-41, ed.3, je uvedeno cituji konec druhého odstavce „jehož nežádoucí vypnutí by mohlo být příčinou značných škod“
Co je značná škoda?
Cirka škoda 250 000,- Kč.
;)
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Miroš Jan 05.08.2020, 14:12
Co je značná škoda?
Cirka škoda 250 000,- Kč.
;)
Trošku jsi to podcenil.
Jedinou definici značné škody jsem našel pouze v zákoně č. 40/2009 Sb. (Trestní zákoník) v § 138:
Citace
... značnou škodou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 500 000,- Kč ...
Jiná definice pravděpodobně neexistuje.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana