Jak funguje indukční deska a jaký typ chrániče vyžaduje?
Jirka Š. Svejkovský:
Rozdíl v ceně A a AC chráničů už není tak velký, abych nevsadil na jistotu.
Indukce je pevný spotřebič a ten být za chráničem nemusí. Může ale pomoct, pokud hospodyňce do desky nebo trouby (bývá na stejném okruhu) zateče.
František Šohajda:
U indukční desky AC chránič nemusí fungovat!
Pro indukci min. A typ.
Peter Munka:
Citace: Jan Franěk 03.08.2020, 08:03
vinou stejnosměrných složek "posílaných" spínanými zdroji zpět do sítě
Mohli by ste mi nakreslit (priebeh prudu v case, tiez vzhladom na sinusovku napatia), ako vyzera ta jednosmerna zlozka poslana spinanym zdrojom ? Vratane teoretickeho vysvetlenia, kde sa vezme v beznom zapojeni graetz mostik, kondenzator, spinaci tranzistor, primar zdroja ?
Pripadne mate to potvrdene meranim osciloskopom s prudovou sondou alebo na malom odpore vradenom do obvodu zdroja ?
Jan Franěk:
Citace: Peter Munka 03.08.2020, 12:59
Mohli by ste mi nakreslit (priebeh prudu v case, tiez vzhladom na sinusovku napatia), ako vyzera ta jednosmerna zlozka poslana spinanym zdrojom ? Vratane teoretickeho vysvetlenia, kde sa vezme v beznom zapojeni graetz mostik, kondenzator, spinaci tranzistor, primar zdroja ?
Ne, nemohl, protože to prostě neumím. Je to mimo mé zaměření v oboru.
Citace: Peter Munka 03.08.2020, 12:59
Pripadne mate to potvrdene meranim osciloskopom s prudovou sondou alebo na malom odpore vradenom do obvodu zdroja ?
Ano, mám. Několikrát jsem musel řešit problémy spínaných LED zdrojů, co se stmívání i spínání týká, nebo třeba bezpečnost kdy proudové chrániče díky stejnosměrné složce "otupěly" a nefungovali správně. Například si vzpomínám když přijel na pomoc i technik výrobce stmívačů a já koukal na bordel (harmonické i DC složky), který LEDky renomovaného výrobce do sítě posílaly. Z praxe vím o mnoha případech kdy například "tuhnul" velmi rychle AC chránič za více PC zdroji a po nahrazení za A chránič, jsem i po delší době (týden a měsíc) prováděl opakované měření a Ačkovej PCH vyhověl.
Oastatně si stačí přečíst co o chráničích píší jednotlivý výrobci a jaká dávají doporučení k jejich výběru. Zkusím sem vložit nějaký příklad.
edit:
V příloze je výňatek z oficiálního článku jednoho z výrobců, kdy se v rámci tohoto článku jasně psalo, že tento výrobce PCH AC do bytů moc nedoporučuje.
Peter Munka:
Klucove slovne spojenie je "overovali vplyv rezidualneho prudu" - nie pracovneho medzi L a N. Dosiahnut situaciu (najma ked mensie spinane zdroje su triedy II), aby mimo obvodu rozdieloveho trafa tiekla relevantna DC zlozka je problem. Ono totiz to trafo v chranici znesie v pohode aj nejaky ten DC amper pracovneho prudu, kedze magneticky tok v jadre bude blizky nule (vinutia maju rovnaky pocet zavitov a su opacne orientovane).
Filtracne cleny v zdroji triedy I su zase zalozene na kondenzatoroch L-N (to nas teraz nezaujima) , dalej L - PE a N-PE a tie DC zlozku z principu nepustaju. Viem si predstavit len nejake sprasene zapojenie, kde bude tiec nieco cez vystup zdroja, kvoli spojenie jedneho z polov vystupu na PE - to je ale chyba montera.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana