|
Patrik Dedík
Elektrikár a živnostník

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 02.08.2020, 22:41 » |
|
Na indukciu nedávam chranic
|
Elektrotechnik na riadenie činnosti, alebo na riadenie prevádzky E1/A Projektovanie E2/A El. inštalácie domov a bytov vrátane bleskozvodov pdedik@centrum.sk
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 03.08.2020, 07:02 » |
|
Položme si zásadní otázku........"proč by měla být indukční deska připojena přes proudový chránič 30mA"
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 03.08.2020, 08:03 » |
|
Položme si zásadní otázku.......
¨ Nevidím to až tak zásadně. To že na tento vývod nemusí být PCH, neznamená že tam nemůže být, nebo že by to nebylo v některých případech rozumné. Osobně se domnívám, že proudové chrániče typu AC, už nemají v domácnosti moc co dělat. Riziko že "oslepnou" (tedy nebudou správně fungovat) vinou stejnosměrných složek "posílaných" spínanými zdroji zpět do sítě, považuji za příliš reálné a velké. Doma nemám ani jeden PCH AC, ale všechny A. Na zakázkách automaticky řeším pouze PCH typu A, minimálně poslední 3 roky. Cena je ve většině případů stejná jako u AC, maximálně o pár desítek korun větší. Proto úplně nechápu že někdo ještě AC vůbec řeší.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 03.08.2020, 08:23 » |
|
Rozdíl v ceně A a AC chráničů už není tak velký, abych nevsadil na jistotu.
Indukce je pevný spotřebič a ten být za chráničem nemusí. Může ale pomoct, pokud hospodyňce do desky nebo trouby (bývá na stejném okruhu) zateče.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 03.08.2020, 10:37 » |
|
U indukční desky AC chránič nemusí fungovat! Pro indukci min. A typ.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 03.08.2020, 13:38 » |
|
Mohli by ste mi nakreslit (priebeh prudu v case, tiez vzhladom na sinusovku napatia), ako vyzera ta jednosmerna zlozka poslana spinanym zdrojom ? Vratane teoretickeho vysvetlenia, kde sa vezme v beznom zapojeni graetz mostik, kondenzator, spinaci tranzistor, primar zdroja ?
Ne, nemohl, protože to prostě neumím. Je to mimo mé zaměření v oboru. Pripadne mate to potvrdene meranim osciloskopom s prudovou sondou alebo na malom odpore vradenom do obvodu zdroja ?
Ano, mám. Několikrát jsem musel řešit problémy spínaných LED zdrojů, co se stmívání i spínání týká, nebo třeba bezpečnost kdy proudové chrániče díky stejnosměrné složce "otupěly" a nefungovali správně. Například si vzpomínám když přijel na pomoc i technik výrobce stmívačů a já koukal na bordel (harmonické i DC složky), který LEDky renomovaného výrobce do sítě posílaly. Z praxe vím o mnoha případech kdy například "tuhnul" velmi rychle AC chránič za více PC zdroji a po nahrazení za A chránič, jsem i po delší době (týden a měsíc) prováděl opakované měření a Ačkovej PCH vyhověl. Oastatně si stačí přečíst co o chráničích píší jednotlivý výrobci a jaká dávají doporučení k jejich výběru. Zkusím sem vložit nějaký příklad. edit: V příloze je výňatek z oficiálního článku jednoho z výrobců, kdy se v rámci tohoto článku jasně psalo, že tento výrobce PCH AC do bytů moc nedoporučuje.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 03.08.2020, 16:04 » |
|
|
|
|
|
Patrik Dedík
Elektrikár a živnostník

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 03.08.2020, 17:56 » |
|
Ked tak na indukciu by som dal mozno chranic typ F resp U.
|
Elektrotechnik na riadenie činnosti, alebo na riadenie prevádzky E1/A Projektovanie E2/A El. inštalácie domov a bytov vrátane bleskozvodov pdedik@centrum.sk
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 03.08.2020, 20:45 » |
|
Nabízím srovnání reakce chrániče typu AC a A (B).
Nabízím praktickou zkoušku na letošní spojce. Už jsem to nabízel. Mohu sebou přivést rozvaděč plný PCH různých typů (včetně Béčka) a když si vezmeme své revizní přístroje, případně drahou polovičku s fénem, může z toho být zajímavé testování 
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 03.08.2020, 21:47 » |
|
... rozvaděč plný PCH různých typů (včetně Béčka) a když si vezmeme své revizní přístroje, ...
A jistý výrobce nás za výsledek zabije... Od té doby, co jsem si hrál s režimem AUTO při měření RCD novým Eurotestem mě u jisté značky vychází dost chráničů jako nevyhovující.. . -------- Mohli by ste mi nakreslit (priebeh prudu v case, tiez vzhladom na sinusovku napatia), ako vyzera ta jednosmerna zlozka poslana spinanym zdrojom ? Vratane teoretickeho vysvetlenia, kde sa vezme v beznom zapojeni graetz mostik, ...
Tak právě u můstku stačí málo (špičky, ohřátí,...) aby se trochu změnila charakteristik a jedné z diod a už se tam malá DC složka objevuje. Pak se objevuje DC složka u Graetzova usměrňovače pokud je ještě před usměrňovačem mírně "zmršený" průběh a právě vlivem úplně jiného spotřebiče na rozvodu je jedna půlvlna nižší než druhá.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 04.08.2020, 07:49 » |
|
A jistý výrobce nás za výsledek zabije...
Od té doby, co jsem si hrál s režimem AUTO při měření RCD novým Eurotestem mě u jisté značky vychází dost chráničů jako nevyhovující.. .
Tou jistou značkou je Hager?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 04.08.2020, 12:24 » |
|
Stale totiz plati jedno : bez ohladu na tvar prudu su jeho ucinky v jadre trafa chranica nulove, cievky su vinute opacne, maju rovnaky pocet zavitov.
Omyl! Cívky jsou vinuty stejným smyslem, jen proud jde opačným směrem (míněno u dvoupólového provedení). Podle vašeho předpokladu by se nedal zkonstruovat čtyřpólový (třífázový) chránič. Principem funkce je vždy vektorový součet proudů, který musí být ve výsledku nulový, aby chránič nereagoval. Proto lze také třífázový chránič zatížit libovolným způsobem a vždy funguje jak má.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|