Kdy je přizemnění bodu rozdělení PEN zahradního rozvaděče efektivní?
Jiří_Hrubý:
Tyhle odhady pohledem do žhavého letního slunce mám rád.
Nevím kolik toho máte naměřeno, nebo jestli jste se zajímal jak se vyvíjí hodnoty strojeného zemniče v čase od položení a zahrnutí v horizontu pár let, ale praxe je taková, že ani obvyklých 25 metrů pásku se nedostane pod 50 ohm.
Stejně tak úvahy nad spolehlivým vypnutím chrániče při nějakém odporu jsou blbost.
Si vezměte vidle s fází a jděte vyhánět krtka ze zahrady a dělejte si čárky, kolirát vám vypadne chránič. Bez blízkého uzemnění nevybaví.
Ano, můžete namítnout, že v tu chvíli je to ochrana nevodivým okolím... (dance)
Michal_St:
Ano, šlo mi v první řadě o zlepšení vybavovacích schopností proud. chrániče. A v druhé o uzemnění bodu rozdělení PEN dle normy. Původně jsem chtěl jen v blízkosti rozvaděče umístit zemnící tyč načež mi rev. technik ríkal, že tímto způsobem odpor moc nezměním a byl by lepší pásek/deska/drát. Předpokládám, že by vše fungovalo i bez onoho uzemnění. Rád bych ale udělal aspoň nějaké. Pak jsem zde na portále v jiném támatu viděl zmínku, že ne vždy musí být takové řešení ku prospěchu z důvodu např. možného vzniku krokového napětí při poruše. Tak jsem se radši přišel zeptat na názory ostatních kteří mají s tímto praktické zkušenosti.
Michal_St:
Samozřejmě před i po mohu provést měření zemního odporu a porovnat s tabulkou např viz.
https://www.illko.cz/images/dokumenty/mereni-zemnich-odporu.pdf
Peter Lovacký:
Citace: Michal_St 01.08.2020, 16:41
A v druhé o uzemnění bodu rozdělení PEN dle normy.
U nás je to s uzemnením bodu rozdelenia podľa toho obrázku dolu, jak je to u vás isto vám tu napíšu chlapi z Česka... asi to bude podobne
Peter Lovacký:
Citace: Jiří_Hrubý 01.08.2020, 15:57
Tyhle odhady pohledem do žhavého letního slunce mám rád.
praxe je taková, že ani obvyklých 25 metrů pásku se nedostane pod 50 ohm.
Pásik 25m meriame bežne, v pohode to dávajú aj naši učni, a väčšinou sme na hodnotách jak je dolu na obrázku, ale verím i tým vašim 50 ohmom... jak som písal, debata okolo zemnenia môže byť nekonečná :)
Citace: Jiří_Hrubý 01.08.2020, 15:57
Stejně tak úvahy nad spolehlivým vypnutím chrániče při nějakém odporu jsou blbost.
Si vezměte vidle s fází a jděte vyhánět krtka ze zahrady a dělejte si čárky, kolirát vám vypadne chránič. Bez blízkého uzemnění nevybaví.
Presne, v tom sa celkom isto zhodneme :), ...teória jak chránič vypína včas a do 30mA je pekná predstava, ale môj názor na chránič jak na ochranu pri dotyku živej časti bars dobre pre chránič nevyznieva.... . no to som tu už písal, ale berte to len jak môj osobný názor
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana