Je ochrana proti přepětí vhodná do jednoho nebo více rozvaděčů?

(1/3) > >>

Jiří Kobos:

Dostal se mi do rukou projekt, kde je cca 7 okruhů venku (ne v ochranném pásmu jímačů).
Při přechodu do objektu mají každý okruh v samostatném rozvaděči, tzn. 7x rozvaděč se svodičem přepětí 1typ.

Já dávám v tomto případě těchto 7 okruhů do jednoho rozvaděče se sedmi přepěťovkama.
7 rozvaděčů je podle mě zbytečnost.
Co je podle vás správně?
Proč to tak mají, je nějaký důvod?
Napadá mě jen jednodušší montáž vybavení rozvaděče, že se kabely budou lépe skládat.
Ale zase jich je 7, takže montáž jednodušší nebude.

Jan Hájek:
Jeden rozvaděč bude vhodnější, kovový by byl skvělý a umístěný co nejblíže uzemnění.

Jiří Kobos:
 (poklona) . To jsem si myslel.
Tu otázku jsem nechtěl komplikovat, ale ty vývody jsou venku na střeše(v ochranném pásmu),  jsou to: tep. čerpadla, klimy ,VZT. Mají to napojený přes přepětí 1.TYP.
Nestačila by přepěťovka typ 2? I když já bych asi také raději pro jistotu dal 1.TYP - podle mě není jistota různých potrubí kudy OPRAVDU povedou.

Jiří Kobos:
Na začátku předchozího příspěvku se mě nezobrazilo slovo (poklona) . Tak opravuji.

Jan Hájek:
Pokud jsou zařízení na střeše v ochranném prostoru jímací soustavy a je dodržená izolační vzdálenost s, tak opravdu stačí typ 2.
Nicméně je možnost použít i DEHNshield, je sice o něco dražší (ca 30%) než typ 2, ale rozvaděč, bižuterie i práce jsou ve stejném objemu jako u typ 2 a tak se cena za rozvaděč zvedne pouze lehce.
https://elektrika.cz/data/clanky/kombinovany-svodic-pro-rodinne-domy-dehnshield

Jeho jádro je jiskřiště, takže lze očekávat delší životnost než u typ 2.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana