Jak změřím spotřebu topné rohože?

<< < (2/6) > >>

Václav Třetí:
Ty necejchované digitální za moc nestojí, brzo přestanou fungovat a neměří přesně.  Zrovna tu mám na stole jeden, který "udělá" za 24hod. 0,3kW aniž by k němu bylo cokoliv připojené, výstupní svorky jsou prázdné. V elektroodbytec h se dají koupit vyřazené úřední elměry za ještě nižší cenu a jsou spolehlivé, bývají i ocejchované,  jen je nelze namontovat na DIN lištu mezi jističe.

Michal Čeleda:
Myšleno bylo, že nemusí být úplně přesný, v tomto případě to bude jen orientační měřidlo. Pravdou je, že i "jen" 0,3kW by mělo na stanovení nákladů vliv.

RobinK:
  přátelé,
 a připomínky. Je mi jasné, že s více informacemi by šla spotřeba spočítat docela přesně. Mě ovšem stačí pouze řádově. Finanční odhad na topnou sezonu. Pokud tedy letmo počítám
(L1Ax230 + L2Ax230 +L3Ax230) x 24h x 5Kč = 420Kč za podmínky, že podlahovka pojede 24h. Samozřejmě je řízena termostatem a natápíme na teplotu podlahy. Čili pojede zhruba 60%času a provoz bude stát cca 252Kč/den.
Ať tedy něco doplním - topný drát je obyčejný odporový - nezávislý na teplotě. Měřil sem v ustáleném stavu - ne ve špičce. Jde o sklepní byt - částečně zateplený s novými okny. Topení je zalité v betonu - pod ním 10cm polystyrenu. Ano, v rozvaděči mám cerifikovaý podružný elektroměr, ale já spotřebu potřebuji částečně predikovat =). Každopádně díky a ....

Jan Kelbich:
Ještě by bylo vhodné uvést to zapojení (schéma, vč. hodnot),  je to do hvězdy, do trojúhelníku, nebo nějaká složitější kombinace ? To je podstatné pro určení fáze proudů, na nich závisí skutečná spotřeba. Jinak ještě by bylo vhodné použít namísto hodnoty napětí 230 V hodnotu 400 V/sqrt(3),  ale pro orientační výpočet je to jedno. Zvlášť, když uvážíme 10% toleranci napětí sítě, spotřeba pak bude od 0,81 do 1,21 spotřeby při nominální hodnotě napětí (zase zanedbávám teplotní závislost odporu).

Miroslav Revús:
Elektricke kurenie potrebuje N vodič, to znamená, že je zapojené do hviezdy. Ale až v rozvádzači.
Analógia s troma žiarovkovými svetelnými obvodmi vyvedenými z troch ističov na troch fázach.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana