Jaké nejvhodnější spojení kabelu AYKY v zemi?

<< < (2/2)

Lukáš Rotrekl:
Kolega zřejmě myslí s lepidlem.

Citace: Jiří_Hrubý  26.07.2020, 13:26

Já zas považuji za spolehlivější a montážně méně náročný spoj lisovaný.
Trhací spojky pro malé průřezy jsou jednošroubové a při použití spojovače např 16/50 pro průřez 16, nedojde k dokonalému, mechanicky pevnému spojení.

Nepamatuju si, že by nám spojka někde odešla bez nějaké příčiny a to jsou kolikrát spojky na kabelech na prozatimních staveništních rozvodech, které se mnohdy používají několikrát a jsou namotány na bubnech i s těmi spojkami.Stejn ě tak utahovány ráčnou. A fakt jsme jich udělali dost. Tipuju, že to budou posledních 5 let, průměrně tak dvě týdně.

Vít Rotrekl:
I kluci montážníci/z poruchovky od EONu říkají že šroubovací jsou lepší...
Ale souhlasím s tím, že min  průřez na kterým bych ji dělal je Al 16 a Cu 10. Menší bych lisoval.

Jiří_Hrubý:
Tak nějak bych tipnul, že používáte slaněné vodiče, ne pevné, které mám namysli já.
O spolehlivosti dobře provedené SVCZ nepolemizuji.
Ale že se Cu vodič ve spojovači po utažení občas pohne, je fakt.
Sice to nejspíš nemá vliv na elektrickou spolehlivost, ale mechanicky oproti slisování nic moc.
Jasně, zafouknutí plamenem tu pevnost tak nějak zajistí...
Zkuste nasadit oříšek na šroub spojovače a během utahování ráčnu přizvednout jako otvírák. Šroub povolí dřív. To ale opět souvisí se schopnostmi a šikovností montéra.
Chtěl jsem pouze upozornit na záludnost, která může nastat se šroubovým spojovačem v prackách amatéra.
Jako pohotovostní souprava  ideální, v mírovém stavu je nejlepší  lisování.
Chápu, že každý nemá aku lis  a že lisovat to houslema je opruz, proto jsou hojně preferovány šroubovky.

Lukáš Rotrekl:
Na šroubovky je potřeba taky výrazně méně místa.
Jinak kabely jak kdy, a jak co mají. Do 50 je to většinou v plném.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana