Jaké nejvhodnější spojení kabelu AYKY v zemi?

(1/2) > >>

Michal_St:
Z důvodu přesunu současného venkovního rozvaděče je potřeba napojit přívodní kabel od elektroměru. Jedná se o kabel AYKY, uložen v zemi a mně napadá několik možností napojení, rád bych se vás zeptal která by byla nejvhodnější.

a) AYKY - AYKY použítí lisovacích spojek
b) AYKY - AYKY použití šroubových spojek
c) AYKY - CYKY lisovací CU-AL spojky
d) AYKY - CYKY šroubovací spojky

případně gelová kabelová spojka

Vít Rotrekl:
Za mě AYKY - AYKY, a použít šroubovací spojovače. Nejlépe SLV-SV 6-25/SLV-SV 16-50/...,  podle toho jaký máte kabel.

Proč použít stejný kabel - bude se jednodušeji identifikovat, až bude někdo jiný dohledávat co kam a odkud vede.

Protože, když je na jednom konci AYKY a na druhém CYKY, tak je to méně přehledné, pro pozdější identifikaci.. . Já vím, dokumentace, dokumentace... . ale žijme v reálném světě. :)

EDIT: dle mého soudu jsou šroubovací spoje méně náročnější na montáž a preciznost provedení než lisovací.

Jiří_Hrubý:
Já zas považuji za spolehlivější a montážně méně náročný spoj lisovaný.
Trhací spojky pro malé průřezy jsou jednošroubové a při použití spojovače např 16/50 pro průřez 16, nedojde k dokonalému, mechanicky pevnému spojení. Vodič, zejména měděný, se ve spojovači při manipulaci s nezasmrštěnou spojkou snadno pohne a to může narušit kvalitu spoje.
Česky bych to napsal asi tak že se ten drát v tý velký lochně má tendenci klechtat i po dotažení.
U větších průřezů jsou šrouby dva a redukční vložky. Tam se tento problém nevyskytuje a obecně nejlépe se ve šroubových spojovačích chovají vodiče konstrukce SM a RM.
Rovněž mnoho montérů používá k montáži utahovák, což je opět špatně, protože k tomu  není uzpůsoben trhací šroub, který se oddělí díky rázům ještě před dosažením výrobcem stanoveného momentu.
To se děje i při různém páčení do stran při utahování např ráčnou.
Přechodové spojovače mají svoje využití, ale není to tento případ.
Přecházet z Al na Cu v tomto případě nepřináší žádné výhody.

Miroš Jan:
Víťo, moje řeč.
Používám je dostatečně dlouho, (od prvního uvedení na trh),  a zatím spokojenost. ;)
Na vrch smršťovačku s gelem uvnitř, (neznám název toho gelu),  ale perfektní.

Jiří_Hrubý:
Teplem aktivované pryskyřičné lepidlo není gel, nebo mi uniká nějaká novinka?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana