Pamatujete? Bez panáka pálenky na sloup nikdo nelezl!

(1/4) > >>

Miroslav Minařík:
#EH: Sám-li spravuješ – více škody naděláš, zavolej odborníka a máš po starosti!
    Tento výrok platí patrně i po sto létech! I když si skutečnou podstatu jednání málokterý neznalý uživatel vůbec neuvědomuje. Ale zaručené rady kamarádů a letitých odborníků u piva jsou silnější argumenty, než stále nesmyslné poukazování na normy a předpisy. Oči spotřebitele rozšíří zorničky až nějaký problém. Něco shoří, někoho to kopne, popřípadě někdo uhoří nebo zemře. Pak se vše zamete pod koberec. To už tak bylo ...
    Zdroj: zde...

Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?
    Pamatujete? Bez panáka pálenky na sloup nikdo nelezl!

Václav Třetí:
 Opravené pojistky jsou nebezpečná věc, zejména pokud chytrák, co to dělá, vysype zhášecí písek a zahodí ho. Již před mnoha léty jsem zde psal o explozi nožové pojistky, která prosekla kovová dvířka SP 5. Myslím že je to v sekci "Hrobař"

Kdysi jsem s pomocí laboratorního zdroje s regulovatelnou proudovou ochranou zjištoval jak je to s hodnotou proudu při přetavení jednoho "chlupu" z různých kablíků běžně dostupných v dílně či domácnosti. Na tuto myšlenku mě  přivedl kolega, který tvrdil, že jeden "chlup" je 5A. Vzal jsem tedy CYLY, CYSY, CYH a CYA a z pocínovaných CGSG v rozsahu průřezů 0,5 až 1,5 mm2 a zjistil jsem, že se proudy liší od necelých 3A až do více jak 14A. Zkoušel jsem to v délce drátku zhruba potřebného k opravě pojistkové patrony E27. Proud se lišil v závislosti na hrubosti jednotlivých "chlupů" a jejich původu z různých kablíků a zřejmě i různých výrobců. Zajímavé bylo, že jsem zjistil i rozdíly mezi žilami ze stejného kablíku a v asi dvou případech byl rozdíl výrazný. 

Z toho vyplývá, že jakákoliv kutilská poučka o počtu chlupů použitých jako náhrada tavného drátku v pojistkách je nepoužitelná a nesmyslná. Dalším důvodem je, že tavné drátky jsou z různých speciálních slitin a jejich vlastnosti určují charakteristik u pojistky.

nobody:

U nás se traduje tento příběh kamaráda našeho šéfa:
Petře, proč máš pod každou pojistkou několik čárek?
To proto, když pojistka shoří, tak vím kolik drátků tam bylo před tím než shořely.
A dobrý? Funguje to?
Ze začátku to tu a tam bylo přepálený, ale vždy jsem o jeden vláseček přidal a už je to v pořádku.
A cítíš se bezpečně?
No jasně! Nebo myslíš, že chci vyhořet?

Honza Veselý:
Speciálně opravované pojistky. Na to sedí:
Cestou tam: Máte štěstí že jdu právě kolem.
Cestou zpátky: Inu chybami se člověk učí.

Honza Veselý:
Já ten poznatek chápu. Stojíš na klepetech,chybný krok do hrobu skok a dumáš jestli autor to zapojil na spodni kontakt a nad pojistkovou vložkou nebo jestli se to celý položí a kam tak citlivě seskočit. Akorát ty nohy z klepet nevytáhneš... .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana