Je možné, že ČEZ umí ovládat stav elektroměru dálkově?
Alfonss:
Ve smlouvě s ČEZ prodej takové upozornění není a s divizí ČEZ distribuce s odběratelem žádnou smlouvu nemám, tedy pokud se nepletu, takže odběratel v žádných dokumentech s tím aby prováděl kontrolu elměru atp. není upozorněný ani jinak seznámený.
Dodnes nevím jestli odpovídám za poškození elměru, plombování atd. i když tyto věci nejsou moje. A nejsem sám.
Čili v případě nějakých problémú a anomálií se postupuje třeba podle občanského zákoníku, volné úvahy distributora atd., čili je to NA VODĚ.
Je na odběratelích aby si tyto věci ošetřili sami. Všechno uzmknout, zaplombovat a do rozvaděčů dát IOT čidla oznamujicí otevření rozvaděče pomocí IOT aplikace do mobilu.
Za funkčnost a porušení rozvaděče, neoprávněný odběr atp. odpovídá především odběratel.
ČEZ prodej nekompromisně veškerou spotřebu podle odečtu vyžaduje po odběrateli. :-X
Jan Franěk:
No, já nevím. Při sledování odběru domácnosti zjišťuji, že jedinou jistotou je cca celková průměrná spotřeba našeho domu. Možná plus minus i jednotlivá období, ale ne každý měsíc. Navíc průměrná může znamenat vždy nějakou hodnotu + nebo - a celkový rozdíl mezi maximum + a minimum - dokáže být i poměrně "strašidelný", co se spotřeby týká.
Osobně se domnívám že došlo ke špatnému odečtu stavu elektromě, například z důvodů již uvedených kolegy. Takový "přeskakující" stav na displeji elektroměru, kdy se zobrazují různé informace, dovede potrápit 8)
JInak by šlo z elektroměru vyčíst poměrně dost infromací, kdyby nebyly výstupy uzmknuty. Řešil jsem to několikrát u systémových instalací, pomocí optosondy. Osobně nevím nic o tom, že by bylo možné jakkoliv zasáhnout do elektroměru jiným způsobem, než porušením plomb a to především co se odečtu spotřeby týká. Ale není to můj obor a jen občas slýchávám o vadných kusech, které měří nesmysly. Sám jsem za svou praxi potkal pouze jeden a ten měl ještě mechanické počítadlo.
Osobně v dotazu vidím spíš konspirační teorii, než jakýkoliv fakt o zlém distributorovi který to na nás zkouší a na dálku si může hrát se stavem spotřeby kohokoliv z nás. Už jen ta myšlenka že by se po nějakém dotazu kohkoliv "polekal" a vše na dálku napravil, mi připadá jako dobré téma na prvního dubna. :D
Další možnou teorií je, že jde pouze o trollování na diskusním fóru 8)
Jan Bocek:
Již to, že je zde zase probuzený Největší bavič diskusí a
Chráněnec Clusteru, tak bude veselo.....
Rozvodak:
Citace: Alfonss 13.07.2020, 18:38
Jde o standardní digitální jednofázový elměr pro domácnost v paneláku. Při pravidelném měsíčním kontrolním odečtu prvního v měsíci byla spotřeba o 200KWh větší oproti průměrné spotřebě. Za 3dny se udaj na displeji zmenšil o -190kWH a vrátil se tak na přijatelnou hodnotu.
K chybě odečtu z mé strany dojít nemohlo protože byl displej ofocený a kontrolovaný další osobou.
Vysoky odecet byl ihned reklamovaný. Bylo podezření na neoprávněný odběr.
Z toho je jisté že ČEZ dokáže na dálku s údajem na displeji manipulovat. o:-)
Ukažte nám tu fotku s elektroměrem.
Ono je to všechno možná jednodušší, než se zdá.
Digitální elektroměr může mít chyby ve vnitřních registrech a pod. U některých se stane, že se náhodně restartuje a zkočí na jiný stav...
U nás se to řeší následovně:
Zavoláte na kontaktní linku a vyžádáte si kontrolu technika, aby ověřil funkčnost. Většinou elektroměr (nevyhovující) klekne při čtení optosondou. Dál je možné kontrolovat co je měřeno klešťákem.
Když se ukáže že je vadný, vymění se na místě. Bude vám vystavena opravná faktura.
Pokud ani to nepomůže, znovu volat a požádat o reklamaci elektroměru. Přijede někdo od distribuce, zajistí dokumentaci a elektroměr, odvádí nový. Ten podezřelý se dá do laboratoře na expertýzu.
Přezkoušení hradí distribuce pouze za předpokladu, že se závada prokáže. Pokud ano, bude vám vystavena opravná faktura.
Alfonss:
Trollovací a podobné trvale nechápavé experty vynechám. Stavy byly vyfocené, nikoliv opsané a u fotky jsou VLASNOSTI s datumy pořízení fotografiíí.
Pracovník ČEZ nejprve sundal kryt ze svorkovnice a tam elmer otukal zkouseckou a zde to bylo dobre. Horní část elmeru s elektronikou musi otestovat jiné pracoviste distribuce.
Emer je určitě časově špatný podle stavů na displeji. Testeři to otestují a momentálně nic nezjistí-závada se neprojeví a budu muset platit za jejich práci.
Je to ošemetná záležitost a čekám jak se k tomu distribuce postaví. ::)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana