#EH: Bezpečnost byla brzdou rozvoje elektrotechniky, vzpomíná Jindřich Nezval
Jiří Mudra:
Citace: Alfonss 15.07.2020, 12:10
Bývalý spolupracovník nepoužíval vadasku atp. ani nedávno. Zdržovalo to. :)
Také ji nepoužívám, když provádím instalaci bez napětí. Ale pak zdržuji uvedení do provozu, dokud nemůžu celou instalaci zkontrolovat měřením
Jan Bocek:
Citace: Peter Nobody 07.07.2020, 09:05
Ta pasáž Jindřicha nezvala o době kdy nebyly vadasky nemá chybu!
Nevím, kdy se Jindřich Nezval vyučil, ale v době mého vyučení v roce 1958 se Vadasky používaly. Navíc Vadasky byly již v roce 1925...
A že by bezpečnost byla brzdou rozvoje elektrotechnik y?
Vždy byla její součásti.
V roce 1958 jsem pracoval ve velké servisní dílně válcovny a ocelárny. Říkali tomu "poruchová dílna". Před výstupem z dílny byl veliký nápis:
BEZPEČNOST OSOB I ZA CENU HMOTNÝCH ZTRÁT a k tomu uvedený i nějaký §
Zkoušečku napětí nepoužívají jen hlupáci.
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Bocek 16.07.2020, 10:00
Nevím, kdy se Jindřich Nezval vyučil, ale v době mého vyučení v roce 1958 se Vadasky používaly. Navíc Vadasky byly již v roce 1925...
Samozřejmě, že ji elektrikáři používali. Ale elektrikáři se neobjevili z čista jasna. Na vesnicích byl prý jeden na několik obcí! A i tak se o jejich znalostech dalo hodně pochybovat. Jeden z dalších pamětníků (kterého na kameře nemáme) popisoval, že tehdy by byl dnešní vyučený elektrikář proti tehdejším hotový profesor.
Jinak Jindřich Nezval je *1932. A na Drahanské Vrchovině je emeritní PAN ELEkTRIKÁŘ!
Citace: Jan Bocek 16.07.2020, 10:00
A že by bezpečnost byla brzdou rozvoje elektrotechnik y?
Vždy byla její součásti.
No vždy ... všechno nějak začínalo a osobně vnímám začátek někdy 1920, kdy ESČ začalo s připravovat první Normálie
Viz https://zdroje.elektrika.cz/book/esc-predpisy-normalie-1923/
Do té doby to mohla být opravdu džungle popisovaná pamětníky. Bohužel v literatuře se nedočteme o tom, jaká byla znalostní báze tehdejších obyčejných řemeslnných elektrikářů. Ale třeba o tom, že by si vypočítal úbytek napětí silně pochybuji.
Byla to jiná doba. I když dnes je taky jiná než bude za 100 let. To budeme všichni pravěcí ještěři.
Jiří_Hrubý:
Mně ta rétorika trochu připoměla ty pány na plzeňském cechu. Kvůli tomu jsem tam nikdy nechtěl.
Ale pokud se pan Nezval narodil 32, vyučil se tedy někdy kolem roku 40.
V roce 1918 si George Wigginton patentoval solenoidový voltmetr, základ každé "analogové" zkoušečky.
Možná by bylo zajímavé zjistit, kdo od koho opisoval, nebo kdo byl první, protože pan Vadas přišel se stejnou zkoušečkou.
Před válkou už tedy muselo být čím měřit.
A ty historky znám i já, jak se zkoušelo stéblem trávy, jak se dělaly zkoušecí prkýnka, jak se strkal nasliněný palec do objímky... A teď co je pravda a co historka pro pobavení, která se šíří mezi lidma od fochu, ale i když se třeba stala jen jednou, stal se z toho za ta léta nezvratný fakt.
Jinak kdybych přehrabal dílnu, našel bych kapesní voltmetr do 300V z roku 1895, kterým lze rozlišit potenciál vodiče bez pyroefektů.
Ty se používaly, když nikdo neměl sirky. Klempíři nalili trochu benzínu na stůl, elektrikáři dodali jiskru a zedníci číhali s dekou. A už se vesele kouřlo. A taky to nepamatuju, ale mám to od táty, který to používal někdy kolem roku 55. A mimochodem, zkoušečku dostal hned v učení, mám ji po něm dodnes.
Vždycky existoval způsob, jen to možná bylo jako dnes, kdy se zaměstnanci některých firem nedostanou k moderním technologiím.
Bezpečnost a snaha prodávat, no, něco na tom je, ovšem to se dělo když začínali jednotliví sedláci a mlynáři pořizovat generátory a prodávat i do vsi a jednotná pravidla neexistovala.
Podobné tendence (nebezpečné produkty, využívání technologie bez servisování...) mají někteří obchodníci dodnes, jen se na ně občas přijde.
Ostatně od toho je například kniha Rozvoj energetiky v Československu a další, kde jsou fakta, ne jen dojmy a osobní pocity.
Zvláště za porornost stojí fotodokumentac e, ze které je patrná preciznost, která se dnes už moc nenosí. Takže možná právě ty začátky byly o zodpovědnějším přístupu.
K šílenství okolo cen a šetření, to je zase výkřik do tmy, do úspor nás nežene energetika, ale eurosajuz, který šíří propagandu.
Problematika je mnohem širší a spadá tam i útlum energetiky v D.
David Hruda:
Citace: Jiří_Hrubý 16.07.2020, 16:15
Ale pokud se pan Nezval narodil 32, vyučil se tedy někdy kolem roku 40.
Zázračné dítě, něco jako elektrikářský Mozart? ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana