Může být v koupelně v paneláku infrazářič tř. I bez vodiče PE?

<< < (4/7) > >>

František Šohajda:
Citace: Pavel Horský  07.07.2020, 07:25

....a že tu nikdo neřeší pračku, kterou má v malé panelákové koupelně postavenou hned vedle vany. Je to spotřebič tř.I, napojený do zásuvky TN-C.
Z infráku tu děláte odjištěný granát a jiné spotřebiče byť i v zoně 1 vám nevadí?

A boiler přímo nad vanou,kde se koupeme?? Je také v tř.I.... (dance) A je v TN-C .

Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský  07.07.2020, 07:25

....a že tu nikdo neřeší pračku, kterou......

Citace: František Šohajda  07.07.2020, 07:33

A boiler přímo nad vanou,kde se koupeme?? Je také v tř.I.... (dance) A je v TN-C .

Tazatel se na pračku neptal. Dotaz se týká infrazářiče.  (norm)  Tedy nevidím důvod se bavit o něčem jiném. Navíc nevidím nikde že bychom z toho dělali nějaký odjištěný granát. Jen sdělujeme své pohledy.

Nicméně například bojler nad vanou být může  (norm) pokud jsou splněny normopodmínky.

Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk  07.07.2020, 07:54

Tazatel se na pračku neptal. Dotaz se týká infrazářiče.  (norm)  Tedy nevidím důvod se bavit o něčem jiném. Navíc nevidím nikde že bychom z toho dělali nějaký odjištěný granát. Jen sdělujeme své pohledy.

No vidíš a já ten důvod vidím.
Je to obdobná situace.
Pračka nikomu nevadí, je to běžný starndard v malých koupelnách všech bytových domů.
Ale z instalace zářiče tř.I se tu dělá věda.
Okecává se to tu do aleluja a přitom je to tak jednoduché.

Pokud byl instalován zářič tř.II, asi to mělo svůj důvod. A protože neznáme místní podmínky a je toto jedinou známou, mohu napsat jedinou odpověď, za kterou si budu stát a nebude mě trápit svědomí, že jsem někomu poradil kravinu.....

Instalovat opět zářič tř.II.
A že jste koupil a nebo někde sehnal jiný?
No, to je vaše soutěž.
A teď je to již na vás, do jaké míry se bojíte o zdraví své a vaší rodiny.
Já bych se jako laik zcela jistě bál. Příroda mě vybavila pudem sebezáchovy a ten naštěstí dost dobře funguje.

Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský  07.07.2020, 08:12

No vidíš a já ten důvod vidím.
Je to obdobná situace.

Dle mého tak úplně není. Pračka je připojena do zásuvky a infrazářič bývá pevně připojený.

Pokud byl instalován zářič tř.II, asi to mělo svůj důvod. A protože neznáme místní podmínky a je toto jedinou známou, mohu napsat jedinou odpověď, za kterou si budu stát a nebude mě trápit svědomí, že jsem někomu poradil kravinu.....

Souhlasím a bylo i mým doporučením hned v příspěvku č.3  ;)

A že jste koupil a nebo někde sehnal jiný?
No, to je vaše soutěž.

Ano, je to tak. Nicméně se domnívám že už pochopil, že tak jednoduché to není a nejsnažší cestou je opětovné použití vhodného (použitelného v koupelně) infrazářiče ve třídě II a že bez elektrikáře to asi nebude úplně dobré.

Nicméně bych si nedovolil říci ani jednoznačné NE infrazářiči ve tř. I . Bylo by v tom samozřejmě  mnoho velkých ALE. Viz předchozí příspěvky.

Petr Matuška:
Pokud je síť TN-C, a tedy nelze použít citlivý proudový chránič,  musí být v koupelně všechny přístupné neživé části (kovový kryt pračky, kovový kryt boileru, kovový kryt infrazářiče tř.I nebo i tř. II pokud by měl svorku se symbolem uzemnění) i cizí vodivé části (radiátor ústředního topení, plechová vana, kohoutky vody, armatura, snad i  plechový rám dveří) pospojeny vodičem o průřezu aspoň 4mm2 mědi. To je doplňující ochranné pospojování předepsané v ČSN 33 2000-4-41 počínaje první edicí. Předpokládám, že něco podobného je i v bývalé  ČSN  34 1010.

Pak se bavme o dalších detailech. Ať o infrazářiči rozhodne na místě kvalifikovaný elektrikář nebo revizní technik.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana