Může být v koupelně v paneláku infrazářič tř. I bez vodiče PE?
František Šohajda:
Citace: Pavel Horský 07.07.2020, 07:25
....a že tu nikdo neřeší pračku, kterou má v malé panelákové koupelně postavenou hned vedle vany. Je to spotřebič tř.I, napojený do zásuvky TN-C.
Z infráku tu děláte odjištěný granát a jiné spotřebiče byť i v zoně 1 vám nevadí?
A boiler přímo nad vanou,kde se koupeme?? Je také v tř.I.... (dance) A je v TN-C .
Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský 07.07.2020, 07:25
....a že tu nikdo neřeší pračku, kterou......
Citace: František Šohajda 07.07.2020, 07:33
A boiler přímo nad vanou,kde se koupeme?? Je také v tř.I.... (dance) A je v TN-C .
Tazatel se na pračku neptal. Dotaz se týká infrazářiče. (norm) Tedy nevidím důvod se bavit o něčem jiném. Navíc nevidím nikde že bychom z toho dělali nějaký odjištěný granát. Jen sdělujeme své pohledy.
Nicméně například bojler nad vanou být může (norm) pokud jsou splněny normopodmínky.
Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk 07.07.2020, 07:54
Tazatel se na pračku neptal. Dotaz se týká infrazářiče. (norm) Tedy nevidím důvod se bavit o něčem jiném. Navíc nevidím nikde že bychom z toho dělali nějaký odjištěný granát. Jen sdělujeme své pohledy.
No vidíš a já ten důvod vidím.
Je to obdobná situace.
Pračka nikomu nevadí, je to běžný starndard v malých koupelnách všech bytových domů.
Ale z instalace zářiče tř.I se tu dělá věda.
Okecává se to tu do aleluja a přitom je to tak jednoduché.
Pokud byl instalován zářič tř.II, asi to mělo svůj důvod. A protože neznáme místní podmínky a je toto jedinou známou, mohu napsat jedinou odpověď, za kterou si budu stát a nebude mě trápit svědomí, že jsem někomu poradil kravinu.....
Instalovat opět zářič tř.II.
A že jste koupil a nebo někde sehnal jiný?
No, to je vaše soutěž.
A teď je to již na vás, do jaké míry se bojíte o zdraví své a vaší rodiny.
Já bych se jako laik zcela jistě bál. Příroda mě vybavila pudem sebezáchovy a ten naštěstí dost dobře funguje.
Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský 07.07.2020, 08:12
No vidíš a já ten důvod vidím.
Je to obdobná situace.
Dle mého tak úplně není. Pračka je připojena do zásuvky a infrazářič bývá pevně připojený.
Pokud byl instalován zářič tř.II, asi to mělo svůj důvod. A protože neznáme místní podmínky a je toto jedinou známou, mohu napsat jedinou odpověď, za kterou si budu stát a nebude mě trápit svědomí, že jsem někomu poradil kravinu.....
Souhlasím a bylo i mým doporučením hned v příspěvku č.3 ;)
A že jste koupil a nebo někde sehnal jiný?
No, to je vaše soutěž.
Ano, je to tak. Nicméně se domnívám že už pochopil, že tak jednoduché to není a nejsnažší cestou je opětovné použití vhodného (použitelného v koupelně) infrazářiče ve třídě II a že bez elektrikáře to asi nebude úplně dobré.
Nicméně bych si nedovolil říci ani jednoznačné NE infrazářiči ve tř. I . Bylo by v tom samozřejmě mnoho velkých ALE. Viz předchozí příspěvky.
Petr Matuška:
Pokud je síť TN-C, a tedy nelze použít citlivý proudový chránič, musí být v koupelně všechny přístupné neživé části (kovový kryt pračky, kovový kryt boileru, kovový kryt infrazářiče tř.I nebo i tř. II pokud by měl svorku se symbolem uzemnění) i cizí vodivé části (radiátor ústředního topení, plechová vana, kohoutky vody, armatura, snad i plechový rám dveří) pospojeny vodičem o průřezu aspoň 4mm2 mědi. To je doplňující ochranné pospojování předepsané v ČSN 33 2000-4-41 počínaje první edicí. Předpokládám, že něco podobného je i v bývalé ČSN 34 1010.
Pak se bavme o dalších detailech. Ať o infrazářiči rozhodne na místě kvalifikovaný elektrikář nebo revizní technik.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana