Může být v koupelně v paneláku infrazářič tř. I bez vodiče PE?

(1/7) > >>

Jan Vejražka:
Stařičký infrazářič ETA512 s dvojitou izolací dosloužil.
Nový infrazářič je ale třídy I.
Může se připojit na stávající dvouvodičový vývod v soustavě TN-C?

Chystá se ale celková rekonstrukce koupelny.
Nemělo by se k infrazářiči třídy I přivést ochranné pospojování?

Jiří Schwarz:
Koupelna patří mezi problematická prostředí, kde je třeba věnovat zvýšenou pozornost elektrickým zařízením.

Rozhodně bych dnes neměl odvahu osadit do koupelny spotřebič třídy I, nemít tam přívod ošetřen chráničem, a přemýšlet o tom, jestli ten starý přívod v TN-C použiji. A vůbec už bych neměl odvahu polemizovat o tom, jestli je menší problém "nechat to bez ochrany",  nebo použít k ochraně vodič PEN, na který již několik desítek let jsou úplně jiné požadavky

Já bych do toho nešel!

Peter Lovacký:
Citace: Jan Vejražka  05.07.2020, 23:28

Chystá se ale celková rekonstrukce koupelny.

Hmm, takže tam teraz platí čo?

Jan Franěk:
Zkusmo jsem si přečetl tři návody různých výrobců těchto infrazářičů. U dvou se píše že nesmí být instalovány v blízkosti vany nebo sprchy a také že minimálně 3m od tlakových nádob a podobně. Tedy žádné laky na vlasy, pěna na holení a podobné nádoby ve vzdálenosti 3m od tohoto topidla.  
Ten třetí návod byl tak ubohý, že to považuji spíš za chybu a nekoupil bych si podobný přístroj s tak mizerným návodem, evidentně strojově přeloženým.

Mě z toho vychází že tato topidla nejsou ve většině případů do koupelen vhodná.

To jen z pohledu vhodnosti těchto přístrojů do koupelen. Hledisko bezpečnosti z pohledu elektrikáře je o něco složitější, i když víceméně souhlasím s Jirkou. Je zde mnoho rizik a vše se musí ve výsledku rozhodnout na místě. Já třeba potkal i infrazářiče s připraveným a použitým pospojením.

Za mne je nutné vybrat jednak vhodné topidlo, které by mi umožnilo použití v koupelně a pak bych musel zohledit všechny místní podmínky, abych dokázal říci jasné ano - lze, nebo ne - nelze.

Pak je také další možnost, koupit infrazářič třídy II. Během 1minuty mi jich strýček G našel dost k výběru. Nicméně bych stejně raději přečetl dopředu návod, zda ho lze v koupelně použít, nebo ne, protože to že je ve třídě II ještě nutně neznamená, že do koupelny patří.

Peter Munka:
Infraziaric dokazem pri troche snahy ostriekat sprchou, najma kdejake masazne maju v polohe "silny vodny prud" celkom slusny dostrek. Co asi spravi rozpaleny povrch pri prudkom ochladeni ?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana