Existuje ochrana nechtěného přepnutí 230V/400V?
Martin Procházka, Slaný:
Chtělo by to také zkontrolovat zapojení 3f vidlice a dále proměřit všechny kontakty vypínače, zda správně spínají.
Docela mi to přijde divné - té svářečce by mělo být šumák, jestli pojede L-N z 1f nebo 3f zásuvky, takže bych spíše hledal závadu, než řešil blokování.
Vratislav Fugl1:
Citace: Martin Procházka, Slaný 06.07.2020, 09:02
Chtělo by to také zkontrolovat zapojení 3f vidlice a dále proměřit všechny kontakty vypínače, zda správně spínají.Docela mi to přijde divné - té svářečce by mělo být šumák, jestli pojede L-N z 1f nebo 3f zásuvky, takže bych spíše hledal závadu, než řešil blokování.
Obávám se, že to tak není. Na mé je je to L+N a nebo L+L , tedy tak jak je v v otázce uvedeno, 230 nebo 400V. U mé byl i přibalený kabel k připojení na 230, tam nebezpečí při přepnutí nehrozilo, jen nefunkčnost,ale těch variant asi bylo více...
Petr_Procházka:
Citace: Václav Třetí 06.07.2020, 04:28
Na vašem schématu není vůbec zakreslené napájení řídící desky. Motorek ventilátoru 30W nemůže zajišťovat funkci autotrafa pro další obvody svářečky, nebo to snad tvrdí výrobce?
Okolo 30W motorku je masivní cívka - viz. na obr. zcela vpravo
Deska by měla být připojena takto
Petr_Procházka:
Redukci 400/230V mám také, vlastně mě nenapadlo zkoumat, zda při špatné volbě na přepínači může k něčemu dojít...
Svářečka funguje, jen se bojím, aby nedošlo do budoucna k poškození, na fórech se o tom čas od času píše......
Někdo zase tvrdí, že to nutně znamená poškození některé ze součástí v celém zapojení, samo o sobě špatná volba nic nepoškodí
.
Nicméně, když dojde k poškození, je jedno co to zavinilo ještě, kromě špatně voleného napětí.
Možná že zmiňované mechanické jištění otočení přepínače napětí nakonec řeší problém.....
Ale zajímalo mě, zda to nelze řešit nějak elegantně zařazením ochrany za přepínač.
Behemot:
Ventilátor je normálně asynchronní se stíněným pólem, zřejmě zvládá fungovat na 1 nebo 2 fáze.
Schéma je na mě poněkud divoký a kam co zapojit podle něj neřeknu, nicméně se zdá, že je to řešený odbočkama na hlavním transformátoru . Tzn. pokud se na příslušné odbočce objeví víc, jak 230 V, mohlo by pomoct tam jenom dát varistory (s tím, že při tomhle trvalým přepětí vyletí do luftu a shodí jistič).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana