Existuje ochrana nechtěného přepnutí 230V/400V?

<< < (3/3)

Martin Procházka, Slaný:
Teda, koukám jako puk a omlouvám se za chybnou dedukci.  :o
Přečetl jsem si návod a sám výrobce píše, že při zapojení do 3f zásuvky a poloze přepínače 230V hrozí nebezpečí požáru. Nechápu, jak někdo může uvést na trh výrobek, který není inherentně bezpečný...  (zle)

Žádné vhodné řešení, kromě nákupu pořádné svářečky, bez bastlení nevidím.  :-\ Osobně si dovedu představit dát před trafo pro ovládací obvody pojistku a za ní paralelně varistor 250VAC - při chybné volbě pojistka zaúčinkuje a odpojí trafo ovládacích obvodů. Ale není to 100% jistota...

Petr_Procházka:
 (poklona)  za tip.
Varistor by mohl řešit velkou část problému!
V kombinaci s mechanickým jištěním přepínače mi to přijde už celkem bezpečné.

Ještě mě napadlo - bylo by možné řešení použít namísto mechanického jištění přepínače proti přetočení na 400V spínací relé, které by bylo ovládané tlačítkem a připojovalo by další fázi?
Tedy po volbě otočným přepínačem na 400V by do obvodu šla pouze jedna fáze a uživatel by musel ještě stisknout tlačítko relé, aby připojil druhou fázi?
Varistor by byl další pojistkou.....

Kvalitní svářečka by jistě byla lepší řešení, leč .....

Martin Procházka, Slaný:
Tak když už se do toho chcete takto dalece pouštět, tak to rovnou udělejme pořádně - vyměňte přívodní kabel! Nemám teď své PC, takže jsem načmáral od ruky schéma, co je třeba udělat je vyznačeno červeně. Pro správnou funkci bude třeba upravit i redukci.
Jen upozorňuji, že to, co tu uvádím vychází ze schémat, která jste do příspěvku vložil.

Výrobce ušetřil tak, že použil na přívod ke svářečce trojžilový kabel. Vyměňte ho minimálně za čtyřžilový a zaveďte si do svářečky "pravé" N.
Řešit to pomocí relé apod. je řešení důsledku, nikoliv příčiny. Touto úpravou bude svářečka fungovat tak, jak má, a nepoškodí se při jakékoliv poloze přepínače.  8)

Petr_Procházka:
Děkuju!

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana