Jak omezit proudovou zátěž při náběhu stejnosměrných motorů?

(1/2) > >>

Martinkraj:

Potřebuji radu, mám solární systém s 30A regulací se samočinným odpojením při přesáhnutí cca 32A.
Tento regulátor napájí dva stejnosměrné motory které mají po rozběhu odběr cca 10A.
Bohužel při náběhu mi přetíží regulátor a dojde odpojení zátěže z důvodu bezpečnosti.
Pokud motory sepnu postupně regulátor zátěž v klidu utáhne.
Je nějaká možnost jak omezit počáteční náběhový proud a srazit jej na cca 25A?

Jiří_Hrubý:
Protože nepíšete jaký je to motor, ani jaké napětí, ani jaký je druh zátěže motorů, tak si někde najděte PWM regulátor s funkcí plynulého rozběhu a můžete zkoušet...

Peter Munka:
Riesenim moze byt aj zopnutie s oneskorenim, kedze pri takom spustani to panovi funguje. Arduino / iny jednocip alebo stare dobre 555 to vyriesia. Zial, absentuju informacie o zatazi a motoroch, potom sa da poradit presnejsie. Mozno aj len zopar kondenzatorov s nizkym ESR paraalne  by pomohlo preklenut spicku.

Martinkraj:
dobrý večer
omlouvám se za neúplné údaje. Systém je namontován na vozidle s palubní sítí 12V, taktéž napájení motorů je 12V. Vše jde z baterie přes solární regulátor Victron 30A. Zátěž je napojena přímo na solární regulátor, který má ochranu proti přetížení odpojením zátěže při překročení cca 32A což nabíhající motory překročí. Po rozběhu jak jsem psal se motory dostanou na cca 10A.
Je tu možnost napojit oba motory na samostatné větvě s programovateln ým spožďovacím relé ale musel bych to celé natahat znovu, protože to mám natažené přes celé vozidlo dvouvodičově. Elektromotory jsou tyto:
https://race-shop.cz/ventilatory-12v/53879-univerzalni-elektricky-ventilator-spal-190m-tlacny-12v.html

Jiří Schwarz:
To jsem tak úplně nepochopil proč tahat celé rozvody nově.
Brání něco tomu, aby se přímo u svorek motorů osadil nějaký SotfStart na principu PWM nebo se k jednomu motoru dal zpožďovací obvod, který motor připojí několik vteřin po přivedení napájení?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana