Musí se při přechodu na tři fáze přesekávat elektřina v bytě?
Peter Munka:
Citace: Jan Franěk 03.07.2020, 14:13
Ale to si pohlídá místní distributor a ten prostě nepovolí více navyšování spotřeb v bytech, než neměřená část zvládne. Ten kdo bude poslední v těchto změnách, si pak třeba může připlatit za posílení stoupaček. Nebylo by to poprvé kdy jsem to musel řešit a nebylo to levné.
1. Distributorovi je to uplne jedno, on to ma zabezpecene cez poistky v HDS.
2. Ak si niekto necha prerobit privod do bytu z 1f na 3f alebo navysit istic z 15A na 25A, SVJ alebo spravca sa to nemusia ani dozvediet, odhalit sa to moze len pri pravidelnej revizii spolocnych priestorov a potom co ? Koho z 10 majitelov, ktori za poslednych 5 rokov urobili zmenu donutit, aby nieco priplatil / demontoval ?
Jan Franěk:
Citace: Peter Munka 03.07.2020, 15:04
1. Distributorovi je to uplne jedno, on to ma zabezpecene cez poistky v HDS.
Tak to bylo víceméně myšleno.
Pokud jsem potkal vypálenou stoupačku, bylo to tím že 1- chyběla údržba, 2- díky nesprávným informacím od odběratelů, neseděla soudobost.
Ale ano, viděl jsem i totálně přetíženou a silně hřející stoupačku, kde distributor povolil dalšímu bytu navíšení příkonu. To mi hlava nebrala, obzvlášť když to musel nejdříve schválit jejich technik, který pokud by se tam byl opravdu podívat, nemohl toto nikdy povolit.
Ale pojďme se vrátit zpět k původnímu tématu prosím.
Rozvodak:
Citace: Jan Franěk 03.07.2020, 15:31
Tak to bylo víceméně myšleno.
Pokud jsem potkal vypálenou stoupačku, bylo to tím že 1- chyběla údržba, 2- díky nesprávným informacím od odběratelů, neseděla soudobost.
Ale ano, viděl jsem i totálně přetíženou a silně hřející stoupačku, kde distributor povolil dalšímu bytu navíšení příkonu. To mi hlava nebrala, obzvlášť když to musel nejdříve schválit jejich technik, který pokud by se tam byl opravdu podívat, nemohl toto nikdy povolit.
Ale pojďme se vrátit zpět k původnímu tématu prosím.
Tak pozor. Tady je v pr×seru ten kdo to zrevidoval, když by došlo na lámání chleba. Od toho tam ten revizní technik má být, mimo jiné.
Oblastního technika zajímá vedení distribuce, HDS, kapacita DTS.
Ono se to rádo opomíjí. Ale majitel domu by měl schválit navýšení příkonu. V praxi se o tom vyjednává většinou jen v případě, že se 3f elektroměr nevejde do rozvaděče a musí se vyměnit vložka nebo instalovat rozvaděč vedle stávajícího.
Zkušenost je taková, že je nejlepší si takovou změnu nechat potvrdit od předsedy. Pár kolegům se stalo, že po tlaku SVJ se vše muselo uvést do původního stavu, když se na to přišlo před výměnou elektroměru za 3f.
Peter Munka:
Citace: Rozvodak 03.07.2020, 16:19
Tak pozor. Tady je v pr×seru ten kdo to zrevidoval, když by došlo na lámání chleba. Od toho tam ten revizní technik má být, mimo jiné.
Den D = revizia
Den D + 10 = vymena 1f > 3f, nikam nehlasena, okrem distributora
Den D + 11 az D + dalsia revizia = otazka nahody a podobnych ludi, ci sa to pretazi alebo nie
Revizak (objednany SVJ na pravidelne revizie) nemoze niest zodpovednost za dodatocne zmeny. Distributor zvykne pytat pri takej zmene reviznu spravu na onu zmenu, pride iny revizak, zreviduje len 3f istic, jeho pripojenie a kabel do bytu = vsetko ok. Stupacku z toho vynecha, kedze rozsahom revizie je len nove pripojenie do bytu ... Zacarovany kruh.
Rozvodak:
Citace: Peter Munka 03.07.2020, 17:09
Den D = revizia
Den D + 10 = vymena 1f > 3f, nikam nehlasena, okrem distributora
Den D + 11 az D + dalsia revizia = otazka nahody a podobnych ludi, ci sa to pretazi alebo nie
Revizak (objednany SVJ na pravidelne revizie) nemoze niest zodpovednost za dodatocne zmeny. Distributor zvykne pytat pri takej zmene reviznu spravu na onu zmenu, pride iny revizak, zreviduje len 3f istic, jeho pripojenie a kabel do bytu = vsetko ok. Stupacku z toho vynecha, kedze rozsahom revizie je len nove pripojenie do bytu ... Zacarovany kruh.
Jen abysme si rozuměli. Odpovědnost jde za tím kdo dělá revizi na to navýšení, zvláště když jde o partizánskou akci bez souhlasu majitele.
Ono není zase takový problém v HDS zjistit předjištění, průřez amateriál vodičů HDV. Ze sjetiny odběrů je vidět kdo má jaký příkon a sazbu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana