Musí se podružné rozvodnice přizemňovat, pokud mají přívody v TN-C-S?
Peter Lovacký:
Citace: Pavel Horský 23.06.2020, 11:24
Takřka v každém projektu bývá vidět, že jsou k bytovým rozvodnicím vždy přivedeny ještě i samostatné uzemňovací přívody. Nicméně na základě jakého požadavku by se musely podružné rozvodnice ještě přizemňovat?
K tomu čo píšete máme v našej 4-41 celkom zaujímavé info v národnej prílohe kde sa píše, že bod rozdelenia alebo vodič PEN/PE sa môže uzemniť v súlade s miestnymi podmienkami na základe projektu prípojky alebo inštalácie na hodnotu max 15 ohm
Ja to chápem tak, že projektant sa u nás môže odvolať práve na túto prílohu a že na uzemnenie bodu rozdelenia podľa našej prílohy sa musí vypracovať projekt
Ale jak to máte u vás, tak to neviem
Navyše v tej našej prílohe je celkom pekne a hlavne jednoducho opísaná aj sieť TN-C-S, čo sa tu dosť často rieši že kde je jaká
My dneska máme v 4-41 dosť jasne napísané, že sústava TN-C-S má dve časti, že pred bodom rozdelenia je to časť TN-C, a za bodom rozdelenia už je časť TN-S
Vy vo svojom príspevku píšete že za bodom rozdelenia máte časť TN-C-S, no mne príde logickejšie tú časť nazývať jak TN-S presne podľa toho jak to máme v norme my
Možno máte dačo podobné aj vy, neviem, pozrite
pegas100:
Na toto téma už mnohokrát odpovídal pan Kříž z IN-EL.
Pokud je do bytu tažen 5x6 tak žádný další vodič se tahat nemusí. Ta 6 je tam jenom pro potřeby SPD. Pokud je to 4x ?? tak další vodič ano.
Vlado Konrád:
Citace: František Šohajda 23.06.2020, 11:46
To jsem si připoměl,jak nakreslil projektant a montážník natánul do zásuvek 230V na operačním sále k CYKY-J 3x2,5mm CY 4mm
Citace: František Šohajda 23.06.2020, 18:54
Inspekce nic nikdy neodsouhlasila, jen změřili impedanci a do zásuvek se vůbec nedívali!
A toto všetko na operačnom sále? To je odvaha nechať si tam pichnúť aj tetanovku. To že nemerali odpor PE vodiča sa mi naozaj nechce veriť ( aby ho zmerali, zásuvky nemuseli otvárať) a že bezvýpadková zásuvka je 10m od rozvádzača a je v operačnej sále. To že stačí CYKY 3x2,5 je pravda s podmienkou správneho odporu PE vodiča ( nebavíme sa o Zs) . Ak nie je toto splnené ostáva len to, čo navrhol projektant.
S tou dimenziou zásuvky máte pravdu. Kde sú tie časy keď sme ťahali a zapájali do zásuviek AYKY 2x4B. Nič už nie je ako bolo
Jiří Schwarz:
Zdravotnické prostory bych sem moc netahal, pokud má někdo potřebu něco kolem rozvodů v takovém prostředí řešit, asi by to bylo na samostatné diskusní vlákno. Především tam, kde se provádějí nějaké zákroky na pacientech, jsou úplně jiné požadavky na vyrovnání potenciálů s využití sběrnice PA, a např. v "téměř" nové nemocnici v Domažlicích je sběrnice vyvedena i na pokojích nad každým lůžkem...
Původní téma se týkalo přívodu pro dnešní standardní domácnost.
Pavel Horský:
Pánové, prosím, držme se tématu.
Pokud chcete debatovat o doplňujícím pospojení ve zdravotnictví, založte si vlastní vlákno.
Mě zajímá toto.......... ....
Citace: Pavel Horský 23.06.2020, 11:24
Ale existuje nějaký normový požadavek na dodatečné přizemňování i v případě, že jsou přívody k rozvodnicím pětižilově?
Dá se tedy o něco opřít, když k "pětižíláku" nainstaluji ještě zvlášť vodič pro přizemnění PE? Jde mi o to, čím to pak mohu před případným rypákem obhájit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana