Budou vaši potomci pokračovat v řemesle?
Igor Molák:
Nedávno jsem četl článek o problémech s pokračováním českých firem, založených v 90-tých letech. Velká část potomků nemá zájem, buďto si založili vlastní byznys v jiném oboru nebo je pro ně vedení podniků moc těžké a chtějí se věnovat něčemu snadnějšímu nebo zábavnějšímu.
Třeba nechtějí pokračovat ve výrobě zboží v České republice a raději jej přeprodávají z Číny, nemusí zaměstnávat tolik lidí a na maržích si vydělají více.
Tak mne napadlo, jak je to s elektrikáři? Mají komu předat žezlo?
Pokud by například potomek místo náročné práce elektrikáře raději seděl v kanceláři nadnárodního korporátu a programoval, za což by dostal mnohem více peněz, byl by to důvod ke smutku že utekl z řemesla nebo k radosti, že je šikovný a bude se mít lépe?
Miroslav Minařík:
Citace: Igor Molák 18.06.2020, 16:39
Nedávno jsem četl článek o problémech s pokračováním českých firem, založených v 90-tých letech. Velká část potomků nemá zájem, buďto si založili vlastní byznys v jiném oboru nebo je pro ně vedení podniků moc těžké a chtějí se věnovat něčemu snadnějšímu nebo zábavnějšímu.
To je takový přežitek. Některý rodič vidí ve svém dítěti svůj odlitek. Jiný si naopak přeje aby by se měl lépe než on sám. Ale v dnešní době, kdy se informace nedědí šuškandou od rodičů a prarodičů, přestává mít tradice to, co mívala kdysi.
Domnívám se, že nejsme odpovědní za to, pro co se děti rozhodnou. A manipulovat jimi aby byly vedené ke konkrétnímu oboru, to se nemusí podařit. Vím o tom své.
Viktor Klemon:
Ako prijímateľ absoventov rôznych odborov sa snažím, aby moje potomstvo
bolo lepšie ako to čo sa mi hlási do práce.
Aby mali aspoň nejaký záujem, aby sa nebáli a neštítili práce, primerane skromnosti.
Čo zvládnu, aj robia, primerane veku.
Ukazujem im všetky možné remeslá a profesie, často o budúcnosti rozprávame,
tiež sa požívam videá typu "ako sa robí", výber však ešte nepadol.
To my sme museli už v škôlke vedieť odpovedať na otázku:
Čím chceš byť ? S plochou baterkou vo vrecku som hrdo hlásil, že elektrikár.
Skončil som ako odevný elektrikár/mechanik/technológ/ vedúci výroby.
Rodičia nás vtiahli do hry skôr než sme stihli mať niečo proti.
Syn sa začína trocha zaujímať o techniku, uvidíme, dievčatá sú skôr umelecké,
ale v našom obore sa aj to využije.
Priznám sa, že by sklamalo, ak by ohrdli rodinnú živnosť, budovanú už druhou
generáciou. No mám tri pokusy :)
Jedno je isté, každé remeslo si zaslúži úctu a vždy je lepšie byť majiteľom malej firmy,
ako zamestnancom vo veľkej.
Pavel Ryšavý:
Dcera po manželce zdravotnictví (někdy se to může hodit)
Syn se mi zvrhl na strojařinu, ale parní turbíny jsou v podstatě sousedi od elektrikářů :)
Jiří Mudra:
U našich dvou synů je zatím ještě velmi brzy toto odhadovat ( a u čekaného už tuplem ). Nicméně dopředu s tím raději napočítám a budu dětem chtít ukázat vše, co bude možné. Jestli pak bude elektrikář, nebo zedník už je asi na každém z nich. Jen doufám, že bude dobrý
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana