Jaká je spotřeba nouzového osvětlení Fulgur Gamma 325LP?

<< < (4/4)

Honza Formánek:
Citace: František Šohajda  21.06.2020, 13:59

ANO! Toto je to ,  o co nám jde a musíme mít od toho "lejstro"....Nestačí pravidelná RZ!
Kontrolu provozuschopno sti těchto svítidel dali zákonem do odborvné způsobilosti v PO!!
Nevím jak laik v elektrotechnic e je bude zkoušet??Hlavně že bude mít OZ v PO!! (dance)
Samozdřejmě to může být i revizák, který má tyto zkoušky v PO, ale takového zatím neznám! ;)

Nevím odkud jste a jestli se to tu smí, jinak bych vám jako začínající OSVČ nabídl své služby. Já jsem OZO a momentálně přemýšlím, jestli si ještě na poslední chvíli udělat E4. Čistě tak nějak z obchodních důvodů. Takže možná budu na chvíli OZO a RT.  ;D

Pravidelná RZ nestačí, protože nouzové osvětlení není jen EZ, hlavně je to PBZ.
Prakticky tuto kontrolu nikdy nemusel dělat RT, ale od 1.1. 2018 ji musí dělat OZO nebo TPO. Je to výsledek sporu, který se dostal až před Nejvyšší soud. Tzn. nikde v zákoně to není takto napsáno, ale je to současný výklad zákona. (V mnoha směrech problematický, takže se dá čekat, že v budoucnu se to před tím Nejvyšším soudem objeví.)

Pro kontrolu provozuschopno sti nejsou potřeba elektrotechnic ké znalosti, stačí přístup k EN 50172, umění číst a schopnost chápat psaný text.
Ať to tu nikdo nebere osobně, ostatně špatní RT se tu kritizují běžně, ale s těmito kontrolami od RT mám hrozné zkušenosti. Každou chvíli se hádám o zaplacení, protože "dělal nám to tu roky RT a všechno bylo v pořádku a vy tu píšete, že to není provozuschopné".
Nejobvyklejší postup totiž je "cvaknu jističem označeným NO a po hodinu to zkontroluji". Jenomže tím za a) přehlédnu dost zásadní závadu a za b) nedodržím postup kontroly podle normy. Další věc je, že RT často neumí udělat správně doklad o kontrole, jehož podoba je ve vyhlášce o požární prevenci.
Ale abych byl fér, stejně blbě tu kontrolu samozřejmě zvládne také nejeden OZO. I tam se to packaly jen hemží. ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana