Jak ovlivňuje napětí výkon spotřebiče?
Jan Franěk:
Citace: Jan Franěk 08.06.2020, 20:32
Stačí to tako polopaticky? ;) ;) ;) ;)
Omlouvám se, popsal jsem přenos energie vodiči, ne vazbu proudu a napětí k výkonu spotřebiče. To je tak když nedáváte úplně pozor :-[
Řekněme že to co jsem popsal, může platit na čistě odporové spotřebiče (viz bojler a pan FUK). Tedy Spotřebič je cílem, kde všichni dělníci odevzdají energii z vědra a ta odvede práci. Představte si velké vodní kolo a čím je dělník větší, Tém dosáhne víše a tím dopadá voda na kolo z větší výšky (s větší energií) a tím se kolo více roztočí ( má větší sílu) To znamená že k vykonání stejné práce potřebujete více menších dělníků (menší napětí, větší proud), nebo méně dělníku (proudu) ale o to větších (větší napětí)
NIcméně u ostatních to není tak prosté, viz opět popis kolegy Fuka.
Neberte to prosím tak úplně doslova ;)
Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš 08.06.2020, 16:59
Záleží na tom, o jaký spotřebič se jedná. Škála je široká - od
- čistě ohmických spotřebičů (typicky el. topení v bojleru), kde proud je přímo úměrný napětí, a tedy příkon je úměrný kvadrátu napětí
přes
- motory, transformátory (kde je to složitější)
- žárovky edisonky, kde proud je úměrný druhé odmocnině napětí, a tedy příkon je úměrný 1,5-té mocnině napětí
po
- spotřebiče s elektronicky řízeným zdrojem, kde příkon je konstantní a proud je tedy nepřímo úměrný napětí.
Co se pak týče vašeho přirovnání elektronu k dělníkovi, záleží nejen na tom, kolik nákladu vynese (obdoba proudu), ale také na tom, do jaké výšky ho vynese (obdoba napětí). Odvede mechanickou práci rovnou součinu výšky, hmotnosti nákladu a gravitačního zrychlení.
Jsi si jist s tou žárovkou oproti bojleru....?
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec 08.06.2020, 21:35
Jsi si jist s tou žárovkou oproti bojleru....?
S tou žárovkou jsem si jist velmi.
U těch nízkoteplotníc h přímotopů (vzal jsem jako příklad bojler, protože je chlazený vodou) je tam nějaká teplotní závislost odporu spirály, ale její vliv je rozhodně výrazně menší, než u žárovky. Pro jednoduchost výkladu jsem ji zanedbal.
Vzal jsem teď rychlovarnou konvici (pochopitelně plnou vody), po zapnutí brala 8,26 A, po asi 10 vteřinách (až se nažhavilo topení) klesl na 8,18 A, tj. asi o 1 %.
Jirka Š. Svejkovský:
Chápu otázku, je mířená jinam, než odpovědi.
Při vyšším napětí podléhají volné nosiče náboje větší intenzitě elektrického pole, takže na sebe víc "tlačí". Proto stačí méně proudu na stejný výkon.
Připomínám definici proudu:
Proud je náboj přenesený za čas. Náboj si představte jako množství volných nosičů náboje.
Nyvlt:
To Jirka Š. Svejkovský.
(poklona) , to jsem přesně myslel. ::)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana