Musím mít na RD více svodů z hromosvodu?
Jirka Š. Svejkovský:
Jenom bych upozornil, že naše slavná 62 305 platí až od listopadu 2006. Jelikož je to stavba z roku 2007, mohla být navržena ještě podle ČSN 34 1390. Těžko tu pak můžeme diskutovat o analýze a bezpečné vzdálenosti.
Zdeněk Friedrich:
Tazatel... teď po výměně střešní krytiny chci novou revizi tzv. pravidelnou. Projekt není.
Je sice pravdou, že 341390 byla zrušena až 2/2009, ale v r. 2007 bylo instalováno bez PD něco vzdáleně připomínajícíh o laikovi hromosvod a nyní pokrývači vyměnili krytinu za plech, staré vedení sundali a dali ho zpět, tak jak to pokrývači bez elektrotechnic ké kvalifikace běžně dělají.
Dělají to tak přece mnoho let a nikdy nebyl problém. :D
Peter Lovacký:
Citace: Jan Novák 1 03.06.2020, 11:06
Popis RD: foto v příloze
půdorys cca 10x10m, výška cca 7m, střecha sedlová, krytina plechová (hliník). Dva pomocné jímače 30 cm.
Revizní technik mi sdělil při prohlídce, že mám pouze 2 svody na hromosvodu, svod je uzemněn zatloukacími tyčemi. Odpor jednoho svodu kolem 10 ohmů, že je to max co může být. Svody v zemi nejsou mezi sebou propojeny.
Říkal, že svody mají být max od sebe 15m, tady jsou 20m. Musím přidat opravdu svody navíc? Je to stavba z roku 2007, byla tu výchozí revize v pořádku, teď po výměně střešní krytiny chci novou revizi tzv. pravidelnou. Projekt není.
Podľa môjho:
- uzemnenie toho typu pre RD naozaj nič moc, i keď Áčkový zemnič je normovo možný a 2x10 ohm na celkový odpor stačí.
Hlavné budúce a narastajúce riziko je ale prakticky v nulových pravidelných kontrolách tohoto uzemnenia
- dva zvody pre pôdorys cca 10x10... no dôvody aby toto prešlo na hrane i z dôvodov obmedzenia krokového napätia by sa hádam aj našli...
- hlavný problém vidím hore kde môže byť časť strechy v neošetrenej LPZ0a vystavená neprijateľnému riziku priameho zásahu
Ťažko ale len tak od oka odhadnúť koľko z toho plechu by ostalo nepokrytého pri overení polomerom 60m
Možno keby si s tým dal dakto robotu bol by výsledok zaujímavý
Píšem to preto, bo pri vhodnom uhle strechy sa toho medzi hrebeňový zachytávač a úroveň terénu vojde dakedy do zóny 0b až prekvapivo veľa
Tie 30cm výrastky z hrebeňového vedenia bez tyčí jak problém nevidím keď toto vedenie spĺňa požiadavky na zachytávač
P.S.
Celkom by ma zaujímalo že jaké reálne iskrenie prichádza do úvahy medzi plechovými taškami keď budú tieto v chránenom priestore zóny 0b
Predpokladám, že na hlavné zvedenie prúdu slúži bleskozvod, a že dajaké zbytkové paralelné prúdy s ktorými sa kvôli neizolovanému bleskozvodu musí počítať, by na iskrenie či dokonca podpálenie nemali stačiť
Vít Rotrekl:
Citace: Peter Lovacký 03.06.2020, 19:36
P.S.
Celkom by ma zaujímalo že jaké reálne iskrenie prichádza do úvahy medzi plechovými taškami keď budú tieto v chránenom priestore zóny 0b
Predpokladám, že na hlavné zvedenie prúdu slúži bleskozvod, a že dajaké zbytkové paralelné prúdy s ktorými sa kvôli neizolovanému bleskozvodu musí počítať, by na iskrenie či dokonca podpálenie nemali stačiť
Podepíšete se pod takový projekt? Já, pokud je plechová střecha, a pod plechem dřevo, tak automaticky projektuju HVI a pochopitelně pospojení střechy. A jsem v klidu, že jsem zákazníkovi nabídnul TOP ochranu. Jen ji nesmí montážníci doprasit :)
Peter Lovacký:
Citace: Vít Rotrekl 03.06.2020, 19:44
Podepíšete se pod takový projekt?
O mňa neide, položme otázku inakšie:
Dá sa plechová strecha ochrániť bezpečne podľa normy aj s neizolovaným bleskozvodom?
Ja myslím že hej
O HVI som už tu písal že jaké s ním mám pre RD plány .... s uložením pod plechom, v omietke a s jedným zvodom ... :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana