eDEHN#24: Ochrana vývodu uzemnění, ochranný úhelník, trubka, nebo zaváděcí tyč?
ACEOF ACES:
Citace: Jan Hájek 04.06.2020, 15:37
Odpovědi na dotazy:
...
Podle toho, co říkáte je celá republika na vytrhání hromosvodů! To nemyslíte vážně!
Myslím a předpokládám, že v ostatních oborech to není zas tak moc odlišné.
Tj. většina hromosvodů v České Republice je k ničemu. Na rozdíl od toho, co některým odborníkům vychází z analýzy rizika. Smích
Aby nedošlo k nedorozumění, nikomu nebráním, aby si pořídil hromosvod.
Jan Hájek:
Citace: ACEOF ACES 04.06.2020, 16:32
Tj. většina hromosvodů v České Republice je k ničemu
Takto to říct nejde, i špatně provedený hromosvod snižuje možnost poškození objektu.
Pokud budu mít na střeše jímač připojený kouskem drátu a pak potáhnu provázek, tak mi ten kousek drátu zabrání vytvoření jiskry v jeho trase a objekt začne hořet na jeho konci.
ACEOF ACES:
Citace: Jan Hájek 04.06.2020, 16:39
Takto to říct nejde, i špatně provedený hromosvod snižuje možnost poškození objektu.
Pokud budu mít na střeše jímač připojený kouskem drátu a pak potáhnu provázek, tak mi ten kousek drátu zabrání vytvoření jiskry v jeho trase a objekt začne hořet na jeho konci.
Špatně provedený hromosvod nesnižuje rizika.
Hromosvod zvyšuje pravděpodobnos t zásahu bleskem, např. u běžného domku asi o 20%.
Jiří Schwarz:
Citace: ACEOF ACES 04.06.2020, 18:53
...
Hromosvod zvyšuje pravděpodobnos t zásahu bleskem, např. u běžného domku asi o 20%.
Tohle tvrzení je nějak doložitelné?
Jasně, pokud dám na objekt hromosvod, "přiblížím potenciál země o 10 - 15 - 20m k bleskovému mraku"
Ale to se stane i bez hromosvodu díky některým vodivým konstrukčním částem objektu.
A pokud jsou "nedokonale uzemněné", může to být s ohledem na vznik vznik vstřícného výboje "lepší lákadlo blesku"
Jan Hájek:
Citace: ACEOF ACES 04.06.2020, 18:53
Rozhodně ne, blesk vodivost objektu začne zajímat až pár metrů od něj, když už je v podstatě rozhodnuto.
Jediné o čem by se dalo polemizovat, tak je porovnávat objekt zcela nevodivý s objektem s obsahem kovu, hromosvod se na celkovém množství kovu na objektu podílí maximálně v řádu několika jednotek procent.
Citace: Jan Hájek 04.06.2020, 16:39
Zkuste si to namalovat na papír, třeba to bude názornější.
Pokud mám na objektu, který je hořlavý pětimetrový oblouk s teplotou několika tisíc(až desítek) stupňů a oblouk třeba 30 cm, v kterém případě mám větší možnost vznikající požár uhasit ručním hasícím přístrojem?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana