Je možné použít pro vypnutí okruhu přímotopů přednostní proudové relé PRI-5?
Tikys:
(poklona) za humorné poznámky a za rady zpracování projektu a zapojení odborníkem. Ano neživí mě elektroinstala ce. Já mám jen snahu uvést stávající zrevidovanou instalaci do bezpečnějšího a provozuschopně jšího stavu. Stávající instalace byly dělány někdy na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Každá chata byla jištěna pouze jedním dvaceti ampérovým jističem. Rozvody jsou smíchány z hliníku 2,5 a mědi také 2,5. Některé zásuvky byly napojeny dvoulinkou a úplně bez propojky s kulíkem. Páni majitelé nechtějí do elektroinstala ce investovat nic. Když jsem to ale viděl, vnutil jsem jim alespoň pár úprav. (doplnil jsem šestimodulový rozvaděč do každé chaty. Rozdělil jsem zásuvky na dva okruhy s 16A jističem. Světla oddělil a předřadil k nim 10A jistič. Doplnil požadované měření. Většinu hliníkových rozvodů jsem vyměnil a v krabicích oddělil hliníkové dráty od měděných. Hliník zůstal pouze ke světlům. Proudový chránič nainstalován není a vzhledem k rozvodům ani nemůže být, jelikož je všude pospojovaná 0 a zem.
Páni majitelé (dvacetiletí kluci) přidají do každé chaty dva přímotopy. (bez ohledu na to, jestli připojím hlídací relé). Netrápí je, že budou chodit nahazovat jističe (respektive, že nájemníci budou muset chodit nahazovat jističe). Už teď se dost kroutí, že je moje úpravy stojí dost peněz. (Já jsem stavař a řeším tam prioritně stavební úpravy. Elektroinstala ce jsem dělal s otcem (§9) a mám pouze (§4). Bohužel i to je myslím lepší, než když se na to vyprdnu.
A teď zkusím popsat můj návrh propojení relé a stykače a poprosím jen o záchranu relé, jestli je můj návrh špatný. Rozdělím fázi okruhu s přímotopy a přivedu ji na stykač (R1 a R2), rozdělím fázi okruhu s vařičem a bojlerem a přivedu ji na relé (B1 a B2) Propojím (B1 s A1 a 15 u relé). 18ku propojím s A1 stykače. A2 na relé i na stykači propojím s nulou (zemí). Je to zapojené správně? Prosím o odpověď bez ironických poznámek.
František Janeček:
Ujišťuji vás že nejde o humorné poznámky ale o varování před průserem.Parag raf 4 vás k ničemu co popisujete neopravňuje.Po kud jste stavař, věnujte se stavařině a nehrabte se do úprav VTZ a ještě pro někoho, neboť si tím "koledujete" o malér. (norm)
Rozvodak:
Citace: Ondřej Prokop 05.06.2020, 11:48
za humorné poznámky a za rady zpracování projektu a zapojení odborníkem. Ano neživí mě elektroinstala ce. Já mám jen snahu uvést stávající zrevidovanou instalaci do bezpečnějšího a provozuschopně jšího stavu. Stávající instalace byly dělány někdy na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Každá chata byla jištěna pouze jedním dvaceti ampérovým jističem. Rozvody jsou smíchány z hliníku 2,5 a mědi také 2,5. Některé zásuvky byly napojeny dvoulinkou a úplně bez propojky s kulíkem. Páni majitelé nechtějí do elektroinstala ce investovat nic. Když jsem to ale viděl, vnutil jsem jim alespoň pár úprav. (doplnil jsem šestimodulový rozvaděč do každé chaty. Rozdělil jsem zásuvky na dva okruhy s 16A jističem. Světla oddělil a předřadil k nim 10A jistič. Doplnil požadované měření. Většinu hliníkových rozvodů jsem vyměnil a v krabicích oddělil hliníkové dráty od měděných. Hliník zůstal pouze ke světlům. Proudový chránič nainstalován není a vzhledem k rozvodům ani nemůže být, jelikož je všude pospojovaná 0 a zem.
Páni majitelé (dvacetiletí kluci) přidají do každé chaty dva přímotopy. (bez ohledu na to, jestli připojím hlídací relé). Netrápí je, že budou chodit nahazovat jističe (respektive, že nájemníci budou muset chodit nahazovat jističe). Už teď se dost kroutí, že je moje úpravy stojí dost peněz. (Já jsem stavař a řeším tam prioritně stavební úpravy. Elektroinstala ce jsem dělal s otcem (§9) a mám pouze (§4). Bohužel i to je myslím lepší, než když se na to vyprdnu.
A teď zkusím popsat můj návrh propojení relé a stykače a poprosím jen o záchranu relé, jestli je můj návrh špatný. Rozdělím fázi okruhu s přímotopy a přivedu ji na stykač (R1 a R2), rozdělím fázi okruhu s vařičem a bojlerem a přivedu ji na relé (B1 a B2) Propojím (B1 s A1 a 15 u relé). 18ku propojím s A1 stykače. A2 na relé i na stykači propojím s nulou (zemí). Je to zapojené správně? Prosím o odpověď bez ironických poznámek.
Bez ironie.
Veřejně se hlásíte k tomu, že děláte na VZT bez oprávnění, vzdělávání, dokumentace a revize.
Jasnou radu jste již dostal, čekáte lepší?
To že majitel odmítá investovat do své nemovitosti, je jeho problém. Když jsou klucí chytrý, tak je nechte namlátit pusu, oni na to časem příjdou sami.
Zdeněk Pikhart:
, ,Bohužel i to je myslím lepší, než když se na to vyprdnu,,
To se na to vyprdněte. Doma si můžete dělat co chcete, ale tady strkáte hlavu do oprátky.
Tikys:
Nu, tak vám tedy mnohokrát (poklona) za pomoc mistři elektrikáři. A musím říct, že bych vám někdy přál vidět projekty zpracované Vašimi kolegy, které se mi dostávají na stůl ke schválení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana